Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteel Beauvoorde: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Besluiten

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie, kasteel van Beauvoorde en hofstede De Torreelen: boerenhuis en omgeving

Beschrijving

De onmiddellijke omgeving van het kasteel van Beauvoorde is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat het kasteelpark met inbegrip van alle omwallingen, hekpijlers en hekwerk, bijgebouwen en de toegangsbrug. In hetzelfde beschermingsbesluit werden het kasteel en de binnenste omwalling beschermd als monument. De omwalling maakt eveneens deel uit van de bescherming als dorpsgezicht, het kasteel niet.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "gezien de gaafheid van de site en gezien de landschappelijk-artistieke waarde en de historische gebondenheid bij het monument."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000537, Pastorie en omgeving, Kasteel van Beauvoorde en omgeving, hofstede "De Torreelen" en omgeving (M. Goossens, 1987).

Waarden

De onmiddellijke omgeving van het kasteel is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

historische en artistieke, in casu landschappelijk-artistieke waarde

Kasteeldomein van Beauvoorde

Wulveringemstraat 10 (Veurne)
Bebost pittoresk kasteelpark met een aanleg uit de 19de eeuw op een site uit de 12de eeuw. De kasteelsite is de voorbije 120 jaar uitgegroeid tot een volwassen park, waarin de snelgroeiende houtsoorten de climaxfase bereikt hebben en de waardevolle boomsoorten in volle wasdom zijn.

Is de omvattende bescherming van

Geallieerde militaire post

Kasteeldreef (Veurne)
Geallieerde militaire post die tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken is nabij het kasteel Merghelynck te Beauvoorde.

Kapelanie

Kasteeldreef 1 (Veurne)
Alleenstaand huis op hoek bij Wulveringemstraat, rechts van toegang met hek tot vermeld kasteel, ten noordoosten van de kerk. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder kort overstekend zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit eind 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw.

Is gerelateerd aan

Kasteel Beauvoorde met omwalling