Neoclassicistisch herenhuis met aanhorigheden

Herenhuis

Beschrijving

Het neoclassicistisch herenhuis met aanhorigheden is met inbegrip van het interieur beschermd als monument. De bescherming omvat het hoekpand met alle aanhorigheden zoals onder andere het koetshuis, de paardenstal, de kennel, de formele tuin en de omheiningsmuur met poort.

Waarden

Het herenhuis met afhankelijkheden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Als zeldzaam en goed bewaard voorbeeld in Veurne van een statig neoclassicistisch herenhuis uit de 19de eeuw met typische aanhorigheden als binnenkoer met koetshuis, paardenstal en kennel, kleine formele tuin en afsluitingsmuur.
Als architectuurhistorisch herkenningspunt met beeldbepalende hoekligging. De locatie aan de hoek van de Zuidstraat - een oude 'burgweg'- met de Duinkerkestraat -de nieuwe én belangrijke westelijke invalsweg vanuit Frankrijk- is bovendien ook relevant voor de 19de-eeuwse stadsontwikkeling te Veurne.

artistieke waarde

Interessant interieur van zowel de herenwoning als van het koetshuis. Eerst genoemde bewaart onder meer de gang met trap en vestiaire, en vier salons fraai uitgewerkt in diverse stijlen als neogotiek, neo-Vlaamse-renaissance, neo-Lodewijk XVI en art deco. In het koetshuis getuigt de paardenstal van een bijzonder verzorgde afwerking.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde relevant voor de levensstijl van de welvarende 19de-eeuwse burgerij, hier in het bijzonder te Veurne.

Duinkerkestraat 2, Zuidstraat 21 (Veurne)
Imposant neoclassicistisch herenhuis op hoek bij Duinkerkestraat; vijf + vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (leien), gedateerd 1869 door middel van cartouche.