Beschermd monument

Burgerhuis, restant Cellenbroedersklooster

Beschermd monument van tot heden

ID
14141
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14141

Besluiten

Cellenbroedersklooster
definitieve beschermingsbesluiten: 19-04-2001  ID: 3694

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het burgerhuis, een restant van het voormalig Cellenbroedersklooster te Veurne, is beschermd als monument. De bescherming omvat het breedhuis en de L-vormige achterbouw.



Waarden

Het voormalig Cellenbroedersklooster is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Dit pand is van belang voor de sociaal-culturele geschiedenis en bezit bovendien een architectuur-historische waarde.
Het betreft een enige en belangrijke getuigenis van de drie eeuwen durende aanwezigheid van de Cellenbroeders in de stad Veurne. Deze in Vlaanderen zeldzaam voorkomende orde, ook Alexianen genoemd, speelde zowel in de stad als in het omliggende een belangrijke rol op het sociale vlak. Hun inzet ging voornamelijk uit naar de zorg voor de leprozen, de pestlijders en de krankzinnigen en naar het begraven van hen die door de nu en dan sterk om zich heen grijpende epidemiƫn werden geveld of van hen die tijdens de veelvuldige krijgsverrichtingen sneuvelden.
Dit pand is bovendien interessant omwille van zijn evolutie van klooster tot 19de-eeuwse stadsvilla, gelegen aan de zuidelijke stadsrand. Het betreft eveneens een beeldbepalend gebouw op de Sint-Denijsplaats, alwaar het thans het enig, historisch restant vormt in het stedelijke landschap van de voormalige, nagenoeg volledig verdwenen Sint-Denijsparochie.
Dit complex door de eeuwen heen gegroeid is tevens architectuur-historisch waardevol. Uit een eerste onderzoek blijkt immers dat onder meer 16de-eeuwse muurgedeelten en kapconstructies, onderkelderde 18de-eeuwse vleugels en 19de-eeuwse aanpassingen en aankledingen bewaard zijn gebleven. Diepgaander onderzoek zal eventueel meer duidelijkheid brengen in de eeuwenlange bouwevolutie van klooster tot 19de-eeuwse stadsvilla.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Burgerhuis, restant Cellenbroedersklooster

Sint-Denisplaats 16 (Veurne)
Voormalig herenhuis, thans jongerenontmoetingscentrum; gelegen op westelijke pleinzijde. Ten noorden, nieuw stedelijk zwembad vermoedelijk in de voormalige tuin; nog enkele bewaarde bomen en tuinmuren.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.