Gemeentehuis van Krombeke

Het gemeentehuis van Krombeke is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig gemeentehuis van Krombeke is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een gaaf bewaarde herenwoning in de dorpskom, opgetrokken in een sobere, doch verzorgde classicistische stijl. Dit herenhuis omvat een laat 18de-eeuws gedeelte, thans het woonhuis nummer 9, met daarnaast 19de-eeuwse uitbreidingen, met name de woning nummer 8, daterend van 1859 en het koetshuis, opgetrokken in 1870. De waarde van dit pand ligt onder meer vervat in de volgende te behouden kenmerken: de gaaf bewaarde volumes, indeling, gevelordonnantie, schrijnwerk, interieurelementen zoals schouwen, stucwerk.

sociaal-culturele waarde

Door zijn belangrijk volume, zijn achterin gelegen inplanting en zijn prominente ligging in de dorpskern,- recht tegenover de dorpskerk - betreft het een belangrijk pand in de Krombeekse dorpskom, welke in grote mate het beeld en de structuur van het dorp bepaalt. De opeenvolgende functies van dit pand, als woning van de burgemeester in de 19de eeuw en later als gemeentehuis, wijzen tevens op het belang ervan.

Krombekeplein 9 (Poperinge)
Oorspronkelijk één groot herenhuis met een gekasseid voorerfje, uit de 19de eeuw.