Winkelpanden en herenhuizen

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een vroeg 18de-eeuws herenhuis met beeldbepalende ligging recht tegenover de Sint-Niklaaskerk.
De voorgevel vertoont nog volledig de kenmerken van de regionale Vlaamse renaissancestijl, die te Veurne werd toegepast in navolging van het in 1596 gebouwde stadhuis. Typerend zijn de tudorboogvormige bovenvensters met geprofileerd beloop en de fraai uitgewerkte deuropening met tudorboogdeur gevat in een rechthoekig omlijsting onder een geprofileerde kroonlijst en gedateerd 1707.
Het gebruik van geschaafde gele baksteen verwerkt tot een gelijmd parement voor de deuromlijsting getuigt van een streven naar een verzorgde afwerking en van een doorgedreven vakmanschap. Dit kwalitatief metselwerk van de streekeigen baksteen werd uitgevoerd ter imitatie van de natuursteen. Het kunsthistorisch belang van deze omlijsting werd reeds in 1917 onderscheiden door de opname in de inventaris van het bouwkundig erfgoed. Deze inventaris werd uitgevoerd in opdracht van de toenmalige minister van Kunst en Wetenschap, onder leiding van E. Dhuicque, lid van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. Naast in het veiligheid brengen van belangrijke kunstwerken had deze missie ook tot doel een inventaris op te maken van het door oorlogsgeweld bedreigde erfgoed. In het archief van de 'Mission Dhuicque' is een gedetailleerde opstand van deze omlijsting bewaard.
Het woonhuis bewaart bovendien een aantal vroeg 18de-eeuwse structurele interieurelementen als de dakconstructie, enkele moerbalken met versierde balksloffen, een overwelfde kelder.

Appelmarkt 8 (Veurne)
Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 18de eeuw (?) met aanpassingen uit de 19de eeuw en van 1922.