Burgerhuis met winkelpui

Winkelpanden en herenhuizen

Het burgerhuis met winkelpui is beschermd als monument.

Het winkelpand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het betreft een beeldbepalend pand met een 17de-eeuwse kern. De voorgevel vertoont kenmerken van de regionale Vlaamse renaissance stijl, die te Veume werd toegepast in navolging van het in 1596 gebouwde stadhuis. Typerend zijn de tudorboogvormige bovenventers met geprofileerd beloop. Op de beneden verdieping bleef een kwaliteitsvolle, houten winkelpui bewaard. Deze winkelpui, daterend van circa 1890 naar ontwerp van de belangrijke stadsarchitect J. Vinck, vertoont een geslaagde vormgeving met neoclassicistische en neorenaissance kenmerken.

Winkel

Grote Markt 2 (Veurne)
In zijn huidige vorm, breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen). Verankerde baksteenbouw. Oude 18de-eeuwse kern (?) volgens bewaarde tudorboogvensters met geprofileerd beloop op tweede bouwlaag. Aangepast in 1877 naar ontwerp van architect J. Vinck (Veurne)