Herenhoeve: hopast

Hoeve Lebbe: meervoudige hopast

Beschrijving

De hopast behorende tot de 19de-eeuwse herenhoeve te Poperinge, is beschermd als monument, met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken.

Waarden

De meervoudige hopast horende bij de reeds als monument beschermde hoeve Lebbe met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken, inzonderheid de bijhorende uitrusting, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Als een typologisch goed bewaard voorbeeld van een astencomplex waarvan de oudste ast na 1858 en vóór 1889 werd opgetrokken. De typologische kenmerken van deze ast, zoals de gemetselde haard genaamd zeuge en de houten eestvloer genaamd vlaak, getuigen van een vroeger fase in de ontwikkeling van de hopasten.
Het jongere gedeelte dateert van circa 1930 en toont de evolutie van de hopastenbouw door de aanwezigheid van het zogenaamde Winklersysteem met twee haarden (ovens), buizenstelsel en ijzeren vlaak.
Het gaat hier om een opmerkelijke en unieke meervoudige ast waar men de evolutie van de astenbouw nog kan zien. (industrieel-archeologische waarde)
Het gaat tevens om een belangrijke materiële getuige van een tak in de voedingsindustrie waarvan de intense productie in bepaalde periodes en in bepaalde streken van een niet te onderschatten betekenis was zowel in het dagelijkse economische leven (historische, in casu economisch-historische waarde) als met betrekking tot het volksleven bijvoorbeeld naar aanleiding van de jaarlijkse hoppefeesten. (sociaal-culturele en volkskundige waarde)

Herenhoeve

Krombeekseweg 32 (Poperinge)
Merkwaardige herenhoeve die getuigt van de heropleving van de Poperingse landbouwbedrijvigheid in de 19de eeuw. Semigesloten opstelling van de hoevegebouwen. Afgezonderde hopast uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.