Oorlogsmonument

Oorlogsmonumenten

Beschrijving

Het gedenkteken dat de militaire en burgerlijke doden van Watou van beide wereldoorlogen herdenkt te Watou, is beschermd als monument.

Waarden

Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Watou met uitsluiting van het perk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een gedenkteken ontworpen door de Brugse beeldhouwer Gustaaf Pickery. In het spoor van zijn vader was Gustaaf Pickery (Brugge, 1862 - 1921) vooral beeldhouwer van portretten van prominenten, maar ook van eenvoudige volkse lieden, die hij met veel aandacht en gevoel afbeeldde. Hij realiseerde voornamelijk historische en allegorische taferelen in de traditie van de romantiek en in een geïdealiseerde, realistische stijl. Gustaaf Pickery realiseerde na de oorlog een achttal oorlogsgedenktekens.
Het gedenkteken uit witte steen beeldt de stoere, zegevierende soldaat uit met vaandel en revolver. De zittende leeuw met opengesperde muil houdt zijn poot op een Duitse helm als symbool voor de overwinning op de vijand.

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Oorlogsgedenkteken

Watouplein (Poperinge)
Dit gedenkteken dat de militaire en burgerlijke doden van Watou herdenkt, werd onthuld op 11 september 1921. Het gedenkteken werd ontworpen door de Brugse beeldhouwer Gustaaf Pickery.