Beschermd monument

Herenhuis uit 1625

Beschermd monument van tot heden

ID
14151
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14151

Besluiten

Winkelpanden en herenhuizen
definitieve beschermingsbesluiten: 04-06-2004  ID: 4250

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het herenhuis uit 1625 is beschermd als monument.



Waarden

De burgerwoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde de voormalige officiële paardenposterij, -met een prominente ligging aan de Houtmarkt- is dit pand een tastbare getuige van het postverkeer en de infrastructuur in de tweede helft van de 18de eeuw, toen paard en kar nog het belangrijkste vervoermiddel was.
Als zijnde een gaaf bewaard woonhuis, gedateerd door middel van sierankers 1625 in de straatgevel. Deze 17de-eeuwse woning wordt getypeerd door een verzorgd bakstenen metselwerk. Het betreft een gaaf bewaarde vertolking van de lokale Vlaamse renaissancestijl die te Veurne werd toegepast in navolging van het stadhuis, daterend van 1596. De uitgewerkte voorgevel wordt gekarakteriseerd door de verdiepte geprofileerde korfboogomlijstingen. De dakkapellen met inzwenkende belijning, de geprofileerde schoorsteen met overhoekse pilastertjes en de geprofileerde kroonlijst. Het gebruik van kozijnconstructies in de verdiept gevelnissen is eveneens typerend voor deze regionale stijl. Het huis bewaart daarenboven de 17de-eeuwse structurele interieurelementen als dakconstructie, balklagen en overwelfde kelders.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Herenhuis uit 1625

Houtmarkt 5-6 (Veurne)
Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1625 door middel van uitgewerkte muurankers; thans opgesplitst in twee enkelhuizen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.