Kasteeldomein van Bottelare

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Gebouwd in 1875 op de grenslijn van Bottelare en Merelbeke met omgevend park. Neoclassicistisch kasteel van bak- en zandsteen met eclectische inslag; constructie van twee verdiepingen op souterrain met asymmetrische plattegrond door de in- en uitsprongen aan elke zijde van de rechthoekige basisvorm. Ten noordoosten van het kasteel de bijgebouwen van het kasteel.

volkskundige waarde

Poelstraat 184, 188 (Merelbeke)

Is de omvattende vaststelling van

Bijgebouwen van het Kasteel van Bottelare

Poelstraat 184 (Merelbeke)
Ensemble gevormd door de vroegere bijgebouwen van het Kasteel van Bottelare. Hoofdgebouw bestaande uit de garage van het kasteel en twee aangrenzende personeelswoningen met aangebouwde duiventoren, serre en loods. Ten noorden: rechthoekige ommuurde moestuin met aangebouwd werkhuis en hondenren. Rechthoekig bak- en natuurstenen gebouw met eclectische inslag; cartouche met jaartal 1881.