Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve met hopast en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeve en oorspronkelijke huiskavel, toegangs- en landweg

Beschrijving

De hoeve met hopast, toegansweg en onmiddellijke omgeving te Poperinge, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De oorspronkelijke huiskavel, de toegangsweg en landweg van de hoeve, zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De onmiddellijke omgeving van deze historische hoeve wordt bepaald door de goed bewaarde huiskavel met deels bewaard historisch grondgebruik als graasweide en boomgaard en deels bewaarde perceelsrandbeplanting, een gebruik dat teruggaat tot midden 18de eeuw.
De ontsluiting valt samen met de oude buurtweg, chemin nummer 56 op de Atlas der Buurtwegen is bijgevolg bewaard gebleven en herkenbaar in de percelering. De aflijning van de percelen zoals weergegeven op het primitief kadasterplan is op vandaag nog bewaard gebleven.

Hoeve met hopast

Helleketelweg 36 (Poperinge)
Gerestaureerd hoevetje uit het laatste kwart van de 18de eeuw-eerste kwart van de 19de eeuw, met heden vooral een woonfunctie. De hoeve heeft een grote ensemblewaarde door de diverse elementen op het erf: het boerenhuis, de dwarsschuur, de bietenkelder, de hopast met bakhuis en de erfaanleg.