Beschermd monument

Stadswoning met overwelfde doorgang

Beschermd monument van tot heden

ID
14159
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14159

Besluiten

Winkelpanden en herenhuizen
definitieve beschermingsbesluiten: 04-06-2004  ID: 4250

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De stadswoning is beschermd als monument. De bescherming omvat de stadswoning, met inbegrip van de overwelfde doorgang boven het Handboogstraatje en de haakse vleugel langsheen dit straatje.



Waarden

Het winkelpand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Deze woning met overwelfde doorgang naar de Handboogstraat, vergund in 1688 op voorwaarde dat 'onder de d'eerste stagie te laeten een passage daer een man te peerde can passeren' is een interessant document. Het geeft ons een beeld van de stedenbouwkundige inzichten van de verguningsverlenende overheid, in casu het stadsbestuur in het laatste kwart van de 17de eeuw. Bovendien is deze passage een getuige van de wegeninfrastructuur en het stedelijk weefsel tijdens het Ancien Régime, toen het paard nog het belangrijkste vervoermiddel was.
Het woonhuis is architectuurhistorisch belangrijk. Tengevolge de gewijzigde gevelordonnantie heeft deze woning een voornamelijk 19de-eeuws uitzicht. De 17de-eeuwse kern blijft echter afleesbaar uit de volgende behouden elementen zoals de centrale dakkapel met tuitgevel, de aandaken, de geprofileerde schoorsteen, de korfbogige doorgang en de interieurelementen zoals de balklagen en het dakspant.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Stadswoning met overwelfde doorgang

Ooststraat 26 (Veurne)
Gebouwd eind 17de eeuw op stadseigendom van vervallen woonhuis, verkocht in 1688 met toelating aan de koper boven het Handboogstraatje te bouwen tot tegen de gevel van de links gelegen voormalige herberg zogenaamd "den papegaey", op voorwaarde "onder d'eerste stagie te laeten een passage daer een man te peerde can passeeren". Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen).


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.