Villa Francine

Villa Francine

Beschrijving

De bescherming als monument omvat Villa Francine, een eclectische burgerhuis naar ontwerp van A. Dujardin, gelegen langs de Oostendse zeedijk.

Villa Francine is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

een fraaie, gaaf bewaarde loggia bezet met decoratieve faïencetegeltableaus, die aan onze kust en meer bepaald te Oostende een zeldzaamheid geworden is en contrasteert met de vele banale appartementsgebouwen op de zeedijk.

historische waarde

een zeldzaam restant van de Belgische zeedijkarchitectuur uit de belle epoque in het kader van een strandboulevard als typisch laat-19de-eeuws verschijnsel, inzonderheid te Oostende.

sociaal-culturele waarde

getuige uit de beginperiode van het kusttoerisme en aldus een schakel in het verhaal van de zeedijk.

Villa Francine

Albert I-Promenade 88 (Oostende)
Ontwerp van architect Antoine Dujardin (Luik) van 1894. Eclectisch dijkhuis met enkelhuisopstand. Breedhuis met lijstgevel van kalksteen verwerkt met arduin; souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder mansardedak (kunstleien, bitume).