Winkelpanden en herenhuizen

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Het hoekhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Dit handelshuis met beeldbepalende ligging op de hoek bij de Sint-Niklaasstraat is architectuurhistorisch interessant. Het betreft een 17de-eeuws diephuis met behouden volume, zie de dakhelling en de schoudergevel. Aan achtergevel zijde wijst een rechthoekig venster verdiept in een geprofileerde korfboogomlijsting eveneens op de eerste bouwfase. Ook de interieurelementen zoals het dakspant, de overwelfde kelders en de houten en bakstenen spiltrap verwijzen naar de oudere kern. De zichtbare straatgevels daarentegen vertonen een voornamelijk 19de-eeuws uitzicht qua gevelafwerking en ordonnantie. Deze worden getypeerd door een gecementeerd gevelparement voorzien van imitatiebanden en geriemde vensteromlijstingen.

Zuidstraat 8 (Veurne)
Handelshuis, teruggaand tot een 17de-eeuws diephuis met behouden volume, zie de dakhelling en de schoudergevel. In de achtergevel wijst een rechthoekig venster in een geprofileerde korfboogomlijsting op de eerste bouwfase. Interieurelementen zoals het dakspant, de overwelfde kelders en de houten en bakstenen spiltrap verwijzen ook naar de oudere kern. De zichtbare straatgevels van het hoekhuis vertonen een voornamelijk 19de-eeuws uitzicht qua gevelafwerking en ordonnantie; gecementeerd gevelparement met imitatiebanden en geriemde vensteromlijstingen.