Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeve en huiskavel met poel

De hoeve met onmiddellijke omgeving te Poperinge, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De huiskavel met poel van de hoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De grote huiskavel rond de hoeve, zoals reeds aangeduid op het primitief kadasterplan duidt op het voormalig historisch grondgebruik rond de hoeve als huisweide en boomgaard.
De onmiddellijke omgeving van de historische hoeve wordt bepaald door een gaaf bewaarde huiskavel met poel begrensd door de Bommelaarsbeek.

Kleine Dasdreef 1 (Poperinge)
De hoeve kon niet gesitueerd worden op de Ferrariskaart (1770-1778). Wel is duidelijk dat op deze kaart in de omgeving tussen de Abeelseweg en de Bommelaarsbeek heel wat hoeves met grote rechthoekige huiskavels met boomgaarden aangegeven zijn. Gezien de bouwkenmerken van zowel huis als schuur kan dan zeker ook gesteld worden dat de hoeve in kern 18de-eeuws is.