Winkelpanden en herenhuizen

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een vrij gaaf bewaard 17de-eeuws woonhuis, met beeldbepalend ligging in de Zwarte Nonnenstraat. Het betreft een sobere vertolking van de regionale Vlaamse renaissancestijl die te Veurne werd toegepast in navolging van het in 1596 gebouwde stadhuis. Deze verzorgde, gele bakstenen voorgevel wordt onder meer getypeerd door: de korfboog omlijstingen met geprofileerd beloop en de sierankers. De aanpassingen van circa 1881 zijn nog duidelijk afleesbaar zoals de kroonlijst, het verzorgde schrijnwerk en de arduinen onderdorpels.

Zwarte Nonnenstraat 4 (Veurne)
Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Bakstenen lijstgevel op arduinen plint; hartvormige muurankers.