Havendam Musoir met vuurtoren

Havendam musoir met vuurtoren

De havendam, zogenaamd Musoir, met vuurtoren is beschermd als monument.

Waarden

De havendam van 1904-05, gedeeltelijk zogenaamd Musoir, met vuurtoren is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde, wetenschappelijke waarde

Als vroege materiƫle getuige van de toenmalige betonconstructietechnologie;
Als voorbeeld van het type zeehavendammen dat rond de eeuwwisseling wereldwijd werd geworpen.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als een voor ons gewest uniek restant van een havendam uit 1904-05 geconstrueerd volgens een voor die tijd vooruitstrevende en delicate techniek met onder andere betonnen caissons (zinkbakken die met grote Titankranen ter plaatse werden gebracht);
Als havendam waar op 23 april 1918 de Britse kruiser 'Vindictive' hierbij geholpen door de 'Daffodil' onder vijandelijk vuur aanmeerde met de bedoeling de Duitse batterijen onschadelijk te maken tijdens de aanval van de Britse vloot op Zeebrugge- wat algemeen als een heldendaad werd beschouwd.

Leopold II-dam (Brugge)
Het belangrijkste onderdeel van de haven van Zeebrugge, zoals zij in 1900/1908 uitgebouwd werd, was zijn zeer indrukwekkende havendam.