Hôtel du Parc

Beschermd monument van 27-01-2000 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Marie-Joséplein
Locatie Marie-Joséplein 3 (Oostende)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/35013/353.1
  • OW001364

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Hôtel du Parc

Marie-Joséplein 3, Oostende (West-Vlaanderen)

* Marie-Joséplein nr. 3. Zogenaamd "HÔTEL DU PARC" cf. opschriften in karakteristiek lettertype van puilijst. Beeldbepalend hoekpand Marie-Joséplein / Leopold II-laan in art-decostijl uit het interbellum, in de plint gesigneerd architect J. Van der Banck (Oostende). Huidig uitzicht resulteert uit opeenvolgende verbouwingen van oorspronkelijk neoclassicistisch hotel van ca. 1879-1880 met

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het Hôtel du Parc, gelegen op de hoek van het Marie-Joséplein en de Leopold II-laan.

Waarden

Hôtel du Parc is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

omwille van de hier nog uitzonderlijk bewaarde gelagzaal, koffie- en theesalon, hotel inkom en sanitaire voorzieningen, die grosso modo het werk zijn van de 'Kortrijkse Kunstwerkstede' of het meubel- en decoratiebedrijf van de gebroeders Decoene, bekend om hun precieuze materialen en representatieve vormgeving gericht op decorum en comfort.

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
als één van de weinige, nog resterende hotels in art-decostijl te Oostende. Het dateert uit het interbellum en is gesigneerd architect J . Van der Banck (Oostende).
als architectuurhistorisch herkenningspunt gezien de exclusieve ligging aan de hoek van het Marie-Joséplein met de Leopold II-laan, in de nabijheid van het Casino-Kursaal, en aldus ontegensprekelijk verbonden met deze belangrijke elementen in de Oostendse westelijke stadsuitleg van na 1865 en tevens in de wegeninfrastructuur van na de Tweede Wereldoorlog.

sociaal-culturele waarde

als 'document' uit de periode van het individuele toerisme dat na de Tweede Wereldoorlog een definitieve achteruitgang kent.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.