Hôtel du Parc

Hôtel du Parc

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het Hôtel du Parc, gelegen op de hoek van het Marie-Joséplein en de Leopold II-laan.

Hôtel du Parc is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

omwille van de hier nog uitzonderlijk bewaarde gelagzaal, koffie- en theesalon, hotel inkom en sanitaire voorzieningen, die grosso modo het werk zijn van de 'Kortrijkse Kunstwerkstede' of het meubel- en decoratiebedrijf van de gebroeders Decoene, bekend om hun precieuze materialen en representatieve vormgeving gericht op decorum en comfort.

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
als één van de weinige, nog resterende hotels in art-decostijl te Oostende. Het dateert uit het interbellum en is gesigneerd architect J . Van der Banck (Oostende).
als architectuurhistorisch herkenningspunt gezien de exclusieve ligging aan de hoek van het Marie-Joséplein met de Leopold II-laan, in de nabijheid van het Casino-Kursaal, en aldus ontegensprekelijk verbonden met deze belangrijke elementen in de Oostendse westelijke stadsuitleg van na 1865 en tevens in de wegeninfrastructuur van na de Tweede Wereldoorlog.

sociaal-culturele waarde

als 'document' uit de periode van het individuele toerisme dat na de Tweede Wereldoorlog een definitieve achteruitgang kent.

Hôtel du Parc

Marie-Joséplein 3 (Oostende)
Beeldbepalend hoekpand Marie-Joséplein bij de Leopold II-laan in art-decostijl uit het interbellum, in de plint gesigneerd architect J. Vanderbanck. Huidig uitzicht resulteert uit opeenvolgende verbouwingen van oorspronkelijk neoclassicistisch hotel van circa 1879-1880 met drie bouwlagen, onder meer verhoogd en verbouwd in 1928.