Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Samenstel van woningen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Gebouwen met trapgevel en staalconstructiebedrijf La Brugeoise et Nivelles

Beschrijving

Het samenstel van woningen met omgeving is beschermd als stadsgezicht. De bescherming omvat een deel van de Lappersfortstraat en drie omliggende panden, waarvan twee voorzien van een trapgevel en gelegen aan weerszijden van de voormalige toegangspoort van het staalconstructiebedrijf La Brugeoise et Nivelle. De poort zelf maakt geen deel uit van het stadsgezicht. In hetzelfde beschermingsbesluit wordt deze poort beschermd als monument.

Waarden

De panden met trapgevel, heden café De Welkom en café De Toekomst, zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als voorbeeld van een toegangspartij tot een Brugs bedrijf daterend van rond de eeuwwisseling, bestaande uit een poortgebouw met aan weerszijden gebouwen, in casu cafés, opgetrokken in een lokale bouwstijl met eclectische kenmerken.

Toegangspoort La Brugeoise & Nivelles met aanpalende panden

Baron Ruzettelaan 140-144 (Brugge)
Twee panden flankeren een bakstenen poort met getrapte afwerking. Centrale doorgang voor voertuigen met links en rechts een kleinere doorgang voor voetgangers onder arduinen boogconstructie steunend op zuilen. De panden hebben historiserende trapgevels en eenvoudige muuropeningen.