Eclectisch hoekhuis La Tourelle

Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Zeeheldenplein
Locatie Zeeheldenplein 1 (Oostende)

Zeeheldenplein 1, Oostende (West-Vlaanderen)

* Albert I-Promenade nr. 21. Z.g. "LA TOURELLE" cf. opschrift. Zichtbepalend eclectisch hoekpand, type dijkhuis, van ca. 1900. Beschermd als monument bij M.B. van 30/05/2000. Enkelhuis met drie bouwlagen en drie + één traveeën onder mansardedak (kunstleien). Lijstgevel volgens oude foto oorspronkelijk gecementeerd en begane grond voorzien van imitatievoegen; huidig parement van witte si

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het eclectisch hoekhuis La Tourelle, aan de Albert I-promenade en het Zeeheldenplein.

Pand La Tourelle is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
als zeldzaam restant van Belgische zeedijkarchitectuur uit de belle époque, toen de strandboulevard als typisch laat-19de-eeuws verschijnsel vorm aannam en dit bij uitstek te Oostende.
als zeldzaam restant van overgangsarchitectuur - eclectisch met dominerende neoclassicistische inslag - op een strategische plaats gelegen op de zeedijk.
als architectuurhistorisch herkenningspunt gezien de uitzonderlijke, beeldbepalende ligging aan bocht van de zeedijk.

sociaal-culturele waarde

als 'document' uit de elitaire periode van het kusttoerisme en aldus een schakel in het verhaal van de zeedijk - meer bepaald te Oostende - die bovendien een positieve tegenwaarde vormt met de huidige appartementsgebouwen aan de Belgische zeedijken.