Hoevesite met deels bewaarde omwalling: hoevegebouwen en erf

Hoeve met omgeving en herberg In de Doode Mannen

Beschrijving

De hoevegebouwen en het boerenerf zijn beschermd als monument. De bescherming omvat het boerenwoonhuis, de stalvleugel, het bakhuis, de bakstenen putvaalt, het wagenhuis en het centrale erf dat door deze gebouwen ingesloten wordt. In hetzelfde beschermingsbesluit werd de omgeving van deze hoevegebouwen en het erf beschermd als dorpsgezicht. De gebouwen en het erf behoren niet tot de bescherming als dorpsgezicht.

De historische hoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een historische hoeve daterend uit de l8de eeuw, waarvan de huidige configuratie met boerenhuis en stalvleugel, teruggaat op de situatie zoals afgebeeld op de Ferrariskaarten (1770-1778).
Het betreft een gaaf bewaarde landelijke site, welke nauwelijks door de moderne bedrijfsvoering werd aangetast. Dit geheel wordt gevormd door de volgende waardevolle en te behouden componenten:
Het boerenhuis wordt gekarakteriseerd door het gebruik van streekeigen gele baksteen en door het gaaf bewaarde volume en de gevelordonnantie met een opkamergedeelte. Typerend is tevens het waardevolle l8de-eeuwse schrijnwerk: de schuiframen met kleine roedeverdeling, met een geprofileerde wisseldorpel onder meer met tandlijstje en de luiken. Het woonhuis bewaart tevens l8de-eeuwse interieurelementen zoals de kapconstructie, de balklagen, de binnendeuren met behouden hang en sluitwerk, de rode boomse tegelvloer in de kelder.
De stalvleugel, deels opgetrokken uit gele baksteen en deels uit stijl en regelwerk met horizontale plankenbeschieting en met bakstenen vullingen is een interessant gebouw waar de verscheidene streekeigen bouwmaterialen en bouwwijzen in verwerkt werden.
Het centrale erf wordt gekarakteriseerd een bakstenen verharding gelegd in dambordpatroon en is aldus danig zeldzaam in de regio.
Het bakhuis, de bakstenen putvaalt ten noorden achter de stalvleugel zijn net als de vorige elementen onmisbare hoevebestanddelen.
Het alleenstaande, eenbeukige wagenhuis, opgetrokken in stijl- en regelwerk met houten plankenbeschieting is een streekeigen nutsgebouwtje. Dergelijke wagenbergplaatsen zijn zeldzaam geworden.
De restanten van de omwalling zijn onmisbare getuigen van de oorspronkelijke l8de-eeuwse configuratie, toen het hoevecomplex gelegen was binnen een nagenoeg rechthoekige omwalling.

Hoevesite met deels bewaarde omwalling

Grayaertstraat 3 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag rondom met bakstenen verhard (verschillende verbanden) erf; rest van omwalling ten zuidoosten waarachter wagenhuis; vaalt achter noordwestelijke stalvleugel. Geasfalteerde erfoprit.