Beschermd monument

Staalconstructiebedrijf La Brugeoise & Nivelles: elektriciteitscentrale en toegangspoort

Beschermd monument van tot heden

ID
14175
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14175

Besluiten

Gebouwen met trapgevel en staalconstructiebedrijf La Brugeoise et Nivelles
definitieve beschermingsbesluiten: 08-07-1999  ID: 3473

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De oude delen van het staalconstructiebedrijf La Brugeoise & Nivelles zijn beschermd als monument. De bescherming omvat de elektriciteitscentrale uit 1905 met inbegrip van compressoren en toebehoren en de toegangspoort.



Waarden

Het staalconstructiebedrijf La Brugeoise & Nivelles, divisie van Bombardier-Eurorail, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als oudste delen (1905) van een voor de Brugse regio belangrijk groot bedrijf met internationale uitstraling gegroeid uit een ijzergieterij in de binnenstad opgericht in 1855 en als N.V. La Brugeoise anno 1905 ingeplant buiten de stadswallen op een site gelegen tussen een spoorverbinding en een kanaal, en tot op heden vooral bekend wegens de productie van spoorwegmaterieel;
Als bedrijf dat rond de eeuwwisseling werd opgetrokken in een lokale bouwstijl met eclectische kenmerken, waarvan er nog een aantal goed bewaarde gebouwen, waaronder een elektrische centrale uit 1912 waarin zich nu nog onder andere de oorspronkelijke motor-compressoren bevinden.


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Toegangspoort La Brugeoise & Nivelles met aanpalende panden

Baron Ruzettelaan 140-144 (Brugge)
Twee panden flankeren een bakstenen poort met getrapte afwerking. Centrale doorgang voor voertuigen met links en rechts een kleinere doorgang voor voetgangers onder arduinen boogconstructie steunend op zuilen. De panden hebben historiserende trapgevels en eenvoudige muuropeningen.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Staalconstructiebedrijf La Brugeoise & Nivelles

Vaartdijkstraat 5, 17B (Brugge)
Belangrijke industriƫle site van Staalconstructiebedrijf La Brugeoise et Nivelles, eertijds zogenaamd La Brugeoise, uitgebouwd in het begin van de 20ste eeuw. De site omvat onder meer de voormalige elektriciteitscentrale met compressoren en toebehoren, een portiersloge, een ontvangstgebouw en een gebouw van de personeelsdienst.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.