Hoeve met hopast en hopmagazijn

Woonhuis, hopast, hopmagazijn en voortuin

De hoeve met hopast, hopmagazijn en voortuin te Poperinge, is beschermd als monument.

Waarden

Het woonhuis, de hopast, het hopmagazijn en de voortuin met deels behouden afsluiting, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een site, bestaande uit een herenhuis, een bijhorende ast en hopmagazijn, die getuigt van de welvaart van de 19de-eeuwse Poperingse hophandelaars maar tevens ook van de heropleving van de hopteelt na de Eerste Wereldoorlog waarbij de mechanisatie een belangrijke rol speelde.
Als zijnde een hopast met een specifiek astmodel, meer bepaald een hopast met dubbele eestvloer, die het ontwikkelingsverhaal van de hopasten illustreert na de Eerste Wereldoorlog die werd aangepast in functie van de mechanisatie.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een uniek voorbeeld van de combinatie hopmagazijn met hopast in een rurale context. Het hopmagazijn en de hopast zijn getuigen van de activiteiten van een hophandelaar die instond voor het drogen, het zwavelen en het verhandelen van hop.
De hopast en het hopmagazijn zijn belangrijke getuigen van een tak in de voedingsindustrie waarvan de intense productie in bepaalde periodes en in bepaalde streken van een niet te onderschatten betekenis zowel in het dagelijks economisch leven als met betrekking tot het volksleven bijvoorbeeld naar aanleiding van de jaarlijkse hopfeesten.
De hopast is mede door de aanwezigheid van de gekken en een beeldbepalend element in het landelijk gebied.

industrieel-archeologische waarde

Als zijnde een typologisch goed en gaaf bewaard voorbeeld van een hopasthopmagazijn in zijn oorspronkelijke staat dat in de streek van Poperinge als één van de laatste gaaf bewaard voorbeeld nog aanwezig is.
Als zijnde een beeldbepalend bakstenen gebouw, zowel in gebruik als grote opslagplaats voor het verhandelen van hop als een hoge hopast De hopast bevat nog de dubbele houten eestvloer bestaande uit tonische eestlatten en compartimenten die kunnen openklappen. Eronder bevindt zich een ophangsysteem voor zakken.
Het hopmagazijn is in zijn oorspronkelijke staat behouden en bewaart nog het luiwerk, een soort katrolsysteem om de zakken naar boven te halen.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een gaaf bewaard herenhuis wat in een rurale context vrij zelden voorkomt.
Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een herenhuis met typerende kenmerken voor de late 19de eeuw met typische dubbelhuisopstand voorzien van een cementering in het eerste kwart van de 20ste eeuw in typische neoclassicistische stijl confer de geprofileerde venster en deuromlijstingen, de plint in pseudo-bossage en paneelwerk op de borstwering van de bovenvensters.
Als omvattende een voortuin die voorzien is van een deels behouden afsluiting bestaande uit gietijzeren sierlijk uitgewerkte pijlers.

Watouseweg 5 (Poperinge)
Aan de weg gelegen hoeve met losse bestanddelen, uit de tweede helft van de 19de eeuw en de 20ste eeuw. Landbouwuitbating voornamelijk gericht op de hopteelt.