Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoevesite met deels bewaarde omwalling: omgeving met boomgaard en omwalling

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeve met omgeving en herberg In de Doode Mannen

Beschrijving

De omgeving van de hoevegebouwen en het centrale erf is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat de voormalige boomgaard of huisweide en de restanten van de omwalling. In hetzelfde beschermingsbesluit werden de hoevegebouwen en het boerenerf beschermd als monument. De gebouwen en het erf behoren niet tot de bescherming als dorpsgezicht.

Waarden

De omgeving van de hoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde van oudsher de met de hoeve verbonden omgeving, die werd benut als boomgaard en/of als huisweide. Tot op heden is deze omgeving met de als monument voorgestelde hoeve visueel verbonden en draagt zij door haar beeldbepalend karakter bij tot de intrinsieke waarde van de hoevesite.

Hoevesite met deels bewaarde omwalling

Grayaertstraat 3 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag rondom met bakstenen verhard (verschillende verbanden) erf; rest van omwalling ten zuidoosten waarachter wagenhuis; vaalt achter noordwestelijke stalvleugel. Geasfalteerde erfoprit.