Kasteeldomein Nieuw Kasteel

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Kasteeldomein Sparrenhove met neoclassicistisch kasteel op rechthoekige plattegrond met ten zuiden de voormalige koetshuizen, gebouwd in 1864 door baron Theodore de Pelichy. IJzeren toegangshek tussen arduinen zuilen in de noordoosthoek van het park. Blokvormig kasteel van vijf traveeën en drie bouwlagen op arduinen plint onder schilddak met haast identieke bepleisterde en geschilderde voor- en achtergevel gemarkeerd door een drie traveeën breed middenrisaliet onder bekronend driehoekig fronton en voorafgegaan door een arduinen trap van zes treden.

Steenweg 2 (Nazareth)

Is de omvattende vaststelling van

Bunker E7

Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van het steunpunt Eke. De bunker fungeerde als mitrailleurs- en commandopost.

Nieuw Kasteel