Herberg In De Doode Mannen

Hoeve met omgeving en herberg In de Doode Mannen

Herberg In De Doode Mannen is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige herberg 'In de doode mannen' is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Deze gaaf bewaarde herberg-winkel daterend van circa 1836 is typologisch interessant. Het betreft een zeldzaam geworden tijdsdocument voor de handel en wandel tijdens de 19de eeuw in een overwegende agrarische samenleving. Deze voormalige handelsuitbating heeft een typerende inplanting: ietwat achterin gelegen met een gekasseid voorerfje aan een kruispunt. De voormalige tweeledige functie -café met winkeltje- van dit landelijk erfgoed is zowel van af de straat als binnenin nog duidelijk afleesbaar.
Deze herberg is eveneens architectuurhistorische waardevol. Het betreft een gaaf bewaard en streekeigen voorbeeld van de architectura minor in dit landelijk gebied. Karakteriserend zijn: het lage, langgestrekte volume, de gevelordonnantie met opkamer aan achterzijde, het gebruik van gele baksteen, het pannen zadeldak (Vlaamse pannen), de beschilderde kozijnconstructies, voorzien licht geprofileerde tussendorpel en luiken.

Houtemstraat 28 (Veurne)
Voormalige landelijke herberg. Alleenstaand breedhuis met gekasseide stoep en rechts hek. Zeven traveeën van één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen).