Dorpskom Pollare

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

De dorpskom van Pollare wordt in het noord-westen begrensd door de rivier de Dender en situeert zich dus op de rechterhelling van de Dendervallei.

Dorpskom Pollare

Beukendreef, Echel, Hoogstraat, Nekkersput, Pollare-Dorp, Schuitstraat, Sint-Kristoffelstraat, Weversweg (Ninove)

Is de omvattende vaststelling van

Pollare-Dorp 19 (Ninove)
Heden enkelhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak, in kern opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw. Bakstenen gebouw met verankerde benedenverdieping. Lijstgevel, deels met cement- en deels met granito-bekleding.

Hoeve in L-vorm

Sint-Kristoffelstraat 3 (Ninove)
L-vormig hoevetje gelegen ten noordoosten van de kerk; deels geplaveid erf met tuintje; ijzeren hek aan de straatkant. Boerenhuisje van het dubbelhuistype met zeven traveeën en één bouwlaag onder gebogen zadeldak, 1776 gedateerd op de deuromlijsting van de erfgevel, toenmalige aanpassing van oudere kern.

Parochiekerk Sint-Christoffel met kerkhof

Sint-Kristoffelstraat 6A (Ninove)
De kerk is gelegen op een helling en omringd door het ommuurd kerkhof met collectie graftekens. Laatgotische kruiskerk uit de 14de - 16de eeuw waarvan de zuidzijde in 1840 werd hersteld, de toren en voorgevel werden verbouwd in 1852; neogotisch koor en sacristie van 1858 naar ontwerp van architect Schoonejans.

Pastorie Sint-Christoffelparochie met tuin

Pollare-Dorp 10 (Ninove)
Pastorie met neogotische inslag, met ommuurd voortuintje en achterliggende beboomde tuin, gelegen op een helling. Twee volumes van drie traveeën met respectievelijk twee en één bouwlagen onder zadeldaken, 1879 gedateerd door middel van sierankers in de trapgevels.