Gesloten hoeven met omgeving

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Het agrarisch landschap vormt de gaaf bewaarde landelijke omgeving van de twee gesloten hoeven, waarvan de occupatiegeschiedenis minstens terug gaat tot de 18de eeuw.

Borrekensveldweg, Cyriel Prieëlsstraat, Tortelboomstraat, Waagstraat (Ninove)

Is de omvattende vaststelling van

Gesloten hoeve

Waagstraat 1 (Ninove)
Gesloten hoevetje, ingeplant aan de straat, met bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een vierkant erf. Eénlaagse boerenwoning, dubbelhuis van zes traveeën onder een zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw met latere aanpassingen. Zuid- en oostzijde, aanhorigheden onder zadeldaken uit de 19de eeuw; westzijde, dienstgebouw uit de 20ste eeuw.

Gesloten hoeve Hof te Tortelboom

Tortelboomstraat 8 (Ninove)
Imposante gesloten hoeve, ingeplant halfweg een helling met op de achtergrond een golvend landschap. De gebouwen, gegroepeerd rondom een rechthoekig, deels gebetonneerd en gekasseid erf, zijn opgetrokken uit baksteen en dateren in deze vorm van 1866-1867. Rechts van dit gebouw liggen een door meidoorn en sleedoorn omhaagde tuin en hoogstamboomgaard. Op de zuidoostelijke hoek, bakstenen kapelletje. Ten noorden van de moestuin bevindt zich een vroegere knechtenwoning.