Burgerhuis, restant klooster der Penitenten

Woningen, schoolgebouwen en klooster

Beschrijving

Het burgerhuis, een restant van het klooster der Penitenten, is beschermd als monument. Het breedhuis is vandaag opgedeeld in twee wooneenheden.

De woonhuizen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als belangrijk restant van het klooster der Penitenten, zijn deze panden -samen met het huis Zwarte Nonnenstraat, 34- een document voor de geschiedenis van deze kloosterorde in Vlaanderen en Veurne. De Penitenten waren sinds 1427 actief in de stad Veurne en hielden zich tot 1639 voornamelijk bezig met onderwijs en ziekenzorg. Na vermeld jaar tot aan de Franse Revolutie werden zij een contemplatieve orde.
Het huis bewaart interessante 17de-eeuwse gedeelten zoals de achtergevel, de kelder en de voormalige gastenkamer van het penitentenklooster.

Pannestraat 34-36 (Veurne)
Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) links en rechts begrensd door een trapgevel met aandak. Oude kern uit de 17de eeuw(?) met 19de-eeuwse gevelordonnantie.