Eclectische eenheidsbebouwing ontworpen door Charles Pil

Beschermd monument van 05-03-2001 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Adolf Buylstraat, Sint-Sebastiaansstraat
Locatie Adolf Buylstraat 26, Adolf Buylstraat 28, Adolf Buylstraat 30, Adolf Buylstraat 32, Adolf Buylstraat 34, Sint-Sebastiaansstraat 25, Sint-Sebastiaansstraat 27, Sint-Sebastiaansstraat 29, Sint-Sebastiaansstraat 31 (Oostende)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/35013/359.1
  • OW001428

Is de omvattende bescherming van

Eclectische eenheidsbebouwing ontworpen door Charles Pil

Sint-Sebastiaansstraat 25-31, Oostende (West-Vlaanderen)

* Sint-Sebastiaanstraat nrs. 25-31. Eclectische eenheidsbebouwing in aansluiting met Adolf Buylstraat nrs. 26-34 met art-nouveaustijlkenmerken, naar ontwerp van architect C. Pil (Oostende) uit 1906. Beschermd als monument bij M.B. van 5/03/2001.Bestaande uit vijf winkelpanden in de Adolf Buylstraat en vier achterliggende woonhuizen, uitgevend op de Sint-Sebastiaanstraat. De vier achterligg

Eclectische eenheidsbebouwing ontworpen door Charles Pil

Adolf Buylstraat 26-34, Oostende (West-Vlaanderen)

* Adolf Buylstraat nrs. 26-34. Eclectische eenheidsbebouwing in aansluiting met Sint-Sebastiaanstraat nrs. 25-31 met art-nouveaustijlkenmerken, naar ontwerp van architect C. Pil (Oostende) uit 1906. Beschermd als monument bij M.B. van 5/03/2001. Bestaande uit vijf winkelpanden in de Adolf Buylstraat en vier achterliggende woonhuizen, uitgevend op de Sint-Sebastiaanstraat. In de Adolf Buy

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de eenheidsbebouwing van burgerhuizen in de Adolf Buylstraat en Sint-Sebastiaanstraat met art-nouveaustijlkenmerken, naar ontwerp van architect Charles Pil.

Waarden

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde voor de Oostendse binnenstad zeldzame panden met een art-nouveaugevel. Het zijn ontwerpen van de Oostendse architecten Charles Pil en A. de Doncquers; ze dateren uit 1902-1906 en waren naar uitwerking van het gevelparement architecturaal vernieuwend.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een illustratie van de economische welvaart op het einde van de 19de en het begin van 20ste eeuw, een periode van commerciële hoogconjunctuur voor Oostende - 'Koningin der Badsteden' - als koninklijke en mondaine badstad.

artistieke waarde

als zijnde een artistiek en architecturaal opmerkelijk contrast tussen het voor 1903 vooruitstrevende en uiterst verzorgde art-nouveaugevelparement enerzijds en het eerder conservatieve - maar evenzeer verzorgde - neobarokke interieur anderzijds.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.