Eclectische eenheidsbebouwing ontworpen door Charles Pil

Art nouveauwoningen en brouwerswoning

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de eenheidsbebouwing van burgerhuizen in de Adolf Buylstraat en Sint-Sebastiaanstraat met art-nouveaustijlkenmerken, naar ontwerp van architect Charles Pil.

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde voor de Oostendse binnenstad zeldzame panden met een art-nouveaugevel. Het zijn ontwerpen van de Oostendse architecten Charles Pil en A. de Doncquers; ze dateren uit 1902-1906 en waren naar uitwerking van het gevelparement architecturaal vernieuwend.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een illustratie van de economische welvaart op het einde van de 19de en het begin van 20ste eeuw, een periode van commerciƫle hoogconjunctuur voor Oostende - 'Koningin der Badsteden' - als koninklijke en mondaine badstad.

artistieke waarde

als zijnde een artistiek en architecturaal opmerkelijk contrast tussen het voor 1903 vooruitstrevende en uiterst verzorgde art-nouveaugevelparement enerzijds en het eerder conservatieve - maar evenzeer verzorgde - neobarokke interieur anderzijds.

Is de omvattende bescherming van

Sint-Sebastiaansstraat 25-31 (Oostende)
Eclectische eenheidsbebouwing in aansluiting met Adolf Buylstraat nummers 26-34 met art-nouveaustijlkenmerken, naar ontwerp van architect Charles Pil (Oostende) uit 1906.

Adolf Buylstraat 26-34 (Oostende)
Eclectische eenheidsbebouwing in aansluiting met Sint-Sebastiaanstraat nummers 25-31 met art-nouveaustijlkenmerken, naar ontwerp van architect Charles Pil (Oostende) uit 1906. Bestaande uit vijf winkelpanden in de Adolf Buylstraat en vier achterliggende woonhuizen, uitgevend op de Sint-Sebastiaanstraat.