Dorpskern Meerbeke

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

De dorpskern van Meerbeke wordt bepaald door de parochiekerk Sint-Pieter. De kerk is langsheen beide zijbeuken en het koor omringd door een ommuurd kerkhof. Aan de voorzijde bevindt zich een ommuurd kerkplein met oorlogsmonument en een aantal bomen.

Dorpskern Meerbeke

Gemeentehuisstraat, Halsesteenweg, Nieuwstraat, Sint-Berlindisstraat, Sint-Pietersstraat (Ninove)

Is de omvattende vaststelling van

Halsesteenweg 45 (Ninove)
Burgerhuis met twee bouwlagen van zes traveeën onder zadeldak, voorheen met één bouwlaag in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw, hoger opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw.

Halsesteenweg 53 (Ninove)
Burgerhuis van het enkelhuistype met twee bouwlagen van drie traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw, met gecementeerde en geschilderde lijstgevel, parement met pseudobossagewerk op de begane grond en schijnvoegen daarboven.

Gemeentehuisstraat 1 (Ninove)
19de-eeuwse bakstenen constructie van een enkele bouwlaag en een trappenpui met smeedijzeren borstwering die leidt naar de inkomdeur op de bel-etage. Het souterrain wordt aan weerszijden van de trappenpui door een raam verlicht. Het bakstenen gevelparement wordt afgewisseld door het gebruik van witte natuursteen.

Hoekhuis

Sint-Berlindisstraat 1-3 (Ninove)
Hoekhuis van het dubbelhuistype, vermoedelijk voorheen met één bouwlaag van acht traveeën onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw; zes traveeën links, verhoogd met anderhalve bouwlaag onder schilddak, uit de 19de eeuw. Rechts, twee traveeën van één bouwlaag, uitgebreid met vier traveeën in de 19de eeuw. Zijgevel in de Nieuwstraat met twee traveeën van twee en een halve bouwlaag en één travee van twee bouwlagen.

Klooster

Nieuwstraat 2 (Ninove)
Grotendeels gemoderniseerd schoolcomplex met toegang via een nog oude in baksteen opgetrokken vleugel in de Nieuwstraat 2. De aan het kerkhof grenzende vleugel bestaat uit een deels neoclassicistisch geïnspireerde, deels neogotische baksteenbouw, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Door zijn gevarieerde uitwerking contrasteert deze vleugel wel met de schoolmuur in de Sint-Berlindisstraat en vooral met de wat jongere neogotische vleugel van 1901 in de Nieuwstraat waarvan de architectuur eenvormiger en strakker aandoet.

Neoclassicistisch burgerhuis

Halsesteenweg 49 (Ninove)
Burgerhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak, in kern opklimmend tot het tweede tot derde kwart van de 18de eeuw. Neoclassicistische bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof en kerkplein

Halsesteenweg 44 (Ninove)
De parochiekerk bevindt zich langs de Halsesteenweg en wordt omgeven door het ommuurde kerkhof en voorafgegaan door het beboomde kerkplein. De kerk ligt in de as van de pastorie. Het koor van de Sint-Pieterskerk van circa 1250 met laatgotisch transept uit 1642-1643 werd in 1750 bij de bouw van een barokke benedenkerk aangepast. De barokke westgevel met in- en uitgezwenkte topgevel werd hersteld in 1806. Het rechthoekige en ommuurde kerkhof staat ingetekend op de 18de-eeuwse Ferrariskaart. De situatie veranderde niet tot vandaag.

Pastorie Sint-Pieterparochie met tuin

Halsesteenweg 51 (Ninove)
Fraaie pastorie met voortuintje en achterliggende ommuurde tuin; twee bouwlagen van vijf traveeën onder schilddak, uit de tweede helft van de 18de eeuw, geflankeerd door twee aanbouwen van één bouwlaag.

Stoommouterij en -brouwerij De Engel

Sint-Pietersstraat 3 (Ninove)
De huidige gebouwen werden circa 1900-1910 opgetrokken. Op deze plaats was echter reeds begin 19de eeuw een brouwerij, en nadien eveneens een stokerij actief. Bakstenen gebouwen van drie bouwlagen onder zadeldaken, geschikt links en rechts van vierkante mouteest. Erfgevel met gietijzeren trappen en hijsinstallatie.