Huis De gouden Poorte, restant klooster der Penitenten

Woningen, schoolgebouwen en klooster

Huis De gouden Poorte, een restant van het klooster der Penitenten, is beschermd als monument.

Het woonhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als belangrijk restant van het klooster der Penitenten, is dit pand -samen met de gastenkamer- een document voor de geschiedenis van deze kloosterorde in Vlaanderen en Veurne. De Penitenten waren sinds 1427 actief in de stad Veurne en hielden zich tot 1639 voornamelijk bezig met onderwijs en ziekenzorg. Na vermeld jaar tot aan de Franse Revolutie werden zij een contemplatieve orde.
Als zijnde een gaaf bewaard woonhuis, daterend uit het begin van de 17de eeuw. Het betreft een bijzondere kwaliteitsvolle, vertolking van de lokale Vlaamse renaissancestijl die te Veurne werd toegepast in navolging van het stadhuis (1596). Typerend voor deze streekeigen baksteen architectuur zijn de verdiepte en geprofileerde tudorboog- en korfboogomlijstingen en het gebruik van kozijnconstructies in de verdiepte gevelnissen. Het gebruik en het verwerken van geschaafde baksteen voor het gevelparement in het gedeelte rechts getuigt van een doorgedreven vakmanschap en van een streven naar een kwaliteitsvolle afwerking.
Het huis bewaart daarenboven de 17de-eeuwse structurele interieurelementen als dakconstructie, balklagen en een deel van de overwelfde pandgang.

Zwarte Nonnenstraat 34 (Veurne)
Alleenstaand huis met beboomd voortuintje. Gedeelte uit de eerste helft van de 17de eeuw (?) rechts en lager gedeelte uit de tweede helft van de 17de eeuw (?) links.