Dorpskom Lieferinge

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

De dorpskom van Lieferinge is gelegen op een hellend terrein en wordt bepaald door de vroeggotische Onze-Lieve-Vrouwekerk en het aangrenzend dorpsplein Lieferingeplaats.

Dorpskom Lieferinge

Kasseide, Lieferingeplaats, Windschof (Ninove)

Is de omvattende vaststelling van

Hoeve in L-vorm

Windschof 122 (Ninove)
L-vormige hoeve, gelegen op een beboomde helling; aaneengesloten gebouwen met geasfalteerd erf. Ten zuidoosten, boerenwoning met twee volumes onder zadeldaken, rechts, uit het vierde kwart van de 18de eeuw, links, uit de eerste helft van de 19de eeuw, met recentere aanpassingen. Witgeschilderde, verankerde bakstenen gebouwen, linker zijpuntgevel in vakwerkbouw met lemen vullingen. Bakstenen stalvleugel onder zadeldak, uit de eerste helft van de 18de eeuw.

Langgestrekte hoeve

Kasseide 44 (Ninove)
Langgestrekte bakstenen hoeve onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Boerenwoning van het dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag van acht traveeën.

Pastorie Onze-Lieve-Vrouweparochie

Kasseide 28 (Ninove)
Pastorie met ommuurde voortuin. Dubbelhuis met twee bouwlagen van drie traveeën onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw. Baksteenbouw, gemarkeerd door lisenen en fries met dropmotief.