Bisschoppelijk College: hoofdvleugel, studiezaal en slaapzaal

Woningen, schoolgebouwen en klooster

Beschrijving

De hoofdvleugel, studiezaal en slaapzaal van het Bisschoppelijk College te Veurne zijn beschermd als monument.

Waarden

De hoofdvleugel en studie- en slaapzaal van het Bisschoppelijk College der Onbevlekte Ontvangenis zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde belangrijke materiële en goed bewaarde getuigen van de onderwijsgeschiedenis in de stad Veurne. Het bisschoppelijk college, opgericht in circa 1851, is in feite een voortzetting van de vroegere Latijnse school, een onderwijs traditie die teruggaat tot de 17de eeuw.
De hoofdvleugel gedateerd 1891, opgetrokken in de neogotische stijl -een stijl die voornamelijk in katholieke kringen werd geapprecieerd-, is een interessant tijdsdocument.
Samen met andere neogotische bouwwerken te Veurne symboliseert dit gebouw het nieuwe impuls dat katholieke vleugel circa 1880 kreeg. Dit elan zal aanhouden tot aan de Eerste Wereldoorlog. In deze periode welke samen viel met het burgemeesterschap van Daniel de Haene (1885-1912) en de loopbaan van de stadsarchitect Jozef Vinck, kwam de neogotische architectuur te Veurne op gang. Deze stijl kwam voornamelijk tot uiting in de restauraties van belangrijke openbare gebouwen en beperkte mate in de woningbouw.
Het betreft een fraai voorbeeld van de neogotiek. Typerend zijn de ritmerende Brugse traveeën, de gekanteelde borstwering en de kruis- en bolkozijnen met boogvelden voorzien van traceerwerk.
De studie- en slaapzaal vertoont een eerder eclectische vormgeving en wordt gekarakteriseerd door een galerij met een tudorboogvormige arcade steunend op gietijzeren zuiltjes.

Bisschoppelijk College

Karel Coggelaan 8 (Veurne)
Gesticht in 1851 als voortzetting van de vroegere Latijnsche Schoole. Complexe gebouwen gelegen op de gronden van de voormalige Sint-Niklaasabdij uit de 17de eeuw. Het college speelde een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog als medische en culturele instelling. Een aediculum herdenkt de leerlingen die tijdens de twee wereldoorlogen zijn omgekomen.