Beschermd monument

Minderbroedersklooster: site

Beschermd monument van 14-04-1997 tot heden

ID
142
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/142

Besluiten

Minderbroedersklooster: kloosterpoort, portierswoning, infirmerie en site
definitieve beschermingsbesluiten: 14-04-1997  ID: 3175

Beschrijving

De voormalige kloostersite te Diest, circa 1860-1880 heringericht tot een romantisch geïnspireerde stadstuin, is beschermd als monument.Waarden

De site van het voormalige Minderbroedersklooster is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Oudste kloostersite (circa 1230-1797) van Diest die, binnen de begrenzing van een 18de-eeuwse poort met portierswoning, oude muurfragmenten en een Demerarm, qua omvang vrijwel intact bleef bewaard.
De herinrichting circa 1860-1880 tot privétuin resulteerde in een uniek voorbeeld van een romantisch geïnspireerde tuin met vijver- en rotspartij, gietijzeren boogbrug en serre, waarin de monumentale kloosterrelicten op een exemplarische wijze werden geïntegreerd.

sociaal-culturele waarde

Deze historische sterk geladen site met boven- en ondergrondse materiële relicten van het Minderbroedersklooster, geïntegreerd in een 19de-eeuws tuinconcept vormt op esthetisch vlak één van de meest boeiende stedelijke ruimtes van Diest.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Brouwerswoning Cerckel met tuin

Michel Theysstraat 4-6, 4BIS, zonder nummer (Diest)
Brouwerswoning uit het derde kwart van de 19de eeuw, omgeven door brouwerstuin van 1,3 hectare in landschappelijke stijl, aangelegd rond 1880 op het terrein van het voormalige Minderbroedersklooster in het centrum van Diest. Brouwerstuin met serre uit omstreeks 1881 en tot lusthuis verbouwde 18de-eeuwse infirmerie van het voormalige minderbroedersklooster.