Beschermd monument

Herenhuis Parkhouse

Beschermd monument van 05-03-2001 tot heden

ID: 14200   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14200

Besluiten

Parkhouse
definitieve beschermingsbesluiten: 05-03-2001  ID: 3666

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het herenhuis Parkhouse uit ca. 1924.Waarden

Zogenaamd Parkhouse is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

omwille van het nog grotendeels bewaarde interieur met een verzorgde afwerking eigen aan dit soort verblijven. Het woonhuis behield zijn typerende planindeling en ruimtewerking met vestibule, zenitaal verlicht trappenhuis en erop uitgevende vertrekken; de aankleding is overwegend in neorococostijl; de mozaïekvloer van de vestibule en het gebogen zenitaal licht van glas in lood zijn art-decogetint.

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde uitzonderlijk voor de architecturale invulling van de vanaf 1867 ingezette westelijke stadsuitleg te Oostende. Het pand dateert van ca. 1924 en is ontworpen door de Oostendse architect A. Daniels. Plattegrond en indeling wijken af van het type van de stadsvilla's die hier tot in de jaren 1920 opgetrokken werden; de eclectische uitwerking heeft betreffend pand echter wel met hen gemeen. Evenwel uitzonderlijk is het opgebouwd met enerzijds een conciërgerie en anderzijds een woonhuis met centraal trappenhuis en achterliggende keukens, rondom een binnenkoer met toegangspoort aan straatzijde.

sociaal-culturele waarde

als een laat 'document' uit de elitaire periode van het kusttoerisme.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Herenhuis Parkhouse

Chaletstraat 15 (Oostende)
* Chaletstraat nr. 15. "PARKHOUSE", eclectisch herenhuis gesigneerd architect A. Daniels (Oostende) in de plint en naar verluidt ca. 1924 gebouwd als zomerverblijf voor een Fransman. Beschermd als monument bij M.B. van 5/03/2001.Het omvat, respectievelijk van links naar rechts: een conciërgerie, een poort uitgevend op een binnenkoer en de eigenlijke woning met ingang aan koerzijde.Centrale