Beschermd monument

Dokterswoning en -praktijk De Ooievaar met washuis en tuin

Beschermd monument van 28-03-2001 tot heden
ID: 14207   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14207

Besluiten

Dokterswoning en praktijk De Ooievaar met washuis en tuin
definitieve beschermingsbesluiten: 28-03-2001  ID: 3681

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de modernistische dokterswoning en dokterspraktijk De Ooievaar, met het washuis en de omgevende tuin.Waarden

Dokterswoning en -praktijk, zogenaamd De Ooievaar met inbegrip van washuis en omgevende tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: deze dokterswoning met praktijk van 1935, is een markant en interessant voorbeeld van vooruitstrevende interbellumarchitectuur aansluitend bij de internationale 'moderne stijl' naar ontwerp van architect J. De Bruycker (Roeselare); het overstijgt het lokale en provinciale niveau. Typerend zijn het betonskelet, de functionele opbouwen de kubistische vormentaal. Het interessante, zeer 'eigentijdse' interieur - eveneens ontworpen door J. De Bruycker - komt neer op een doorzetten van de externe vormgeving. Het vertoont een bijzondere aandacht voor kleurstellingen, lichtinvallen, en vaste aankleding geïntegreerd met de wanden of als scheidingselementen tussen twee ruimten. Dit totaalproject omvat ook het washuis in aansluitende bouwtrant en de ommuurde tuin met geometrische aanleg in het verlengde van de architecturale vormgeving.

sociaal-culturele waarde

het betreft het hoogtepunt en de meest prestigieuze realisatie uit het architecturaal oeuvre van architect J. De Bruycker waarvan de meeste werken zich in het Roeselaarse situeren. Het is het resultaat van een opmerkelijke samen- én wisselwerking tussen de opdrachtgever, de Oostendse dokter Depuydt en de architect.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Dokterswoning en -praktijk De Ooievaar met tuin

Elisabethlaan 233A, 235 (Oostende)
"De Ooievaar" cf. de schouwbekroning. Markante dokterswoning met praktijk, naar ontwerp van architect J. De Bruycker (Roeselare) van 1935 gebouwd voor de kinderrijke familie Depuydt; resultaat van een intense samenwerking tussen bouwheer en architect; algemeen concept en detaillering onder invloed van de Nederlandse architect W.M. Dudok.