Openluchtzwembad

Accomodatiegebouw openluchtzwembad

Het voormalig openluchtzwembad te Spiere, is beschermd als monument.

Waarden

Het accommodatiegebouw van het voormalig openluchtzwembad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde het accommodatiegebouw van het voormalig openluchtzwembad opgetrokken circa 1938-1940. De site deed oorspronkelijk dienst als zuiveringsstation.
Het accommodatiegebouw is een representatief en typisch functioneel gebouw uit het interbellum, gekenmerkt door de rationele en heldere opbouw van de ruimten door het gebruik van betonstructuren. Typerend is tevens de horizontale accentuering door de rechthoekige vensteropeningen, de verschillende behandeling van de gevelvlakken namelijk metselwerk versus cementering, en de typische doorlopende overkragende dakrand.
Omwille van het voor die periode representatief materiaalgebruik zoals beton, metalen schrijnwerk en metalen buitentrappen.
Als zijnde een restant van een openluchtzwembad uit het interbellum.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een getuige van de opkomst van het openluchtzwembad tussen de twee Wereldoorlogen en als illustratie van de toepassing van de nieuwe ideeën omtrent licht, lucht en openheid.
Omwille van zijn unieke ligging, tussen de historisch belangrijke Schelde en het Spierekanaal. Ook de landelijke context is uitzonderlijk.
Het openluchtzwembad speelde een belangrijke rol in het sociale en vrijetijdsleven van Spiere-Helkijn en omgeving.
Als zijnde een getuige van de opkomende vrijetijdsbesteding voor de midden- en arbeidersklasse in het interbellum. De zwemsport was tijdens het interbellum populair geworden bij brede lagen van de bevolking en ten gevolge van de afnemende arbeidsduur beschikten nu ook de lagere sociale klassen over meer vrije tijd die ze aan ontspanningsactiviteiten kon besteden.

Openluchtzwembad

Oudenaardseweg 66 (Spiere-Helkijn)