Noodwoning Koning Albertfonds

Noodwoning Koning Albertfonds type Jouret & Speltinckx

De noodwoning is beschermd als monument.

Waarden

De noodwoning van het Koning Albertfonds, type Jouret & Speltinckx is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een noodwoning, die getuigt van de moeilijke levensomstandigheden na de Eerste Wereldoorlog. Een 'Jouret' was niettemin als type onder de noodwoningen gekend omwille van zijn groter wooncomfort. Bovendien betreft het hier een 'Jouret et demi', die anderhalf keer groter was dan een 'Jouret Simple'.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een gestandaardiseerde noodwoning, die samengesteld is uit geprefabriceerde elementen. De buitenmuren, nu verscholen achter platen, zijn samengesteld uit betonnen stijl- en regelwerk, met invulling van betonplaten. Andere typische kenmerken van een 'Jouret' die ook hier bewaard gebleven zijn, zijn onder meer de indeling, het dakspant, de houten zoldervloer, de houten binnenmuren en de paneeldeuren.

historische waarde

Als zijnde een zeldzame getuige van de moeilijke periode van de wederopbouw, toen er zeker in West-Vlaanderen een nijpend tekort aan woningen ontstaan was. Om aan deze woningnood een tijdelijke oplossing te bieden, werd onder meer overgegaan tot het voorzien van gestandaardiseerde barakken.

Als zijnde één van de weinig overgebleven noodwoningen van het type Jouret & Speltinckx. Dit type werd na de Eerste Wereldoorlog veelvuldig opgetrokken.

Calonnegracht 10 (Veurne)
Noodwoning van het Koning Albertfonds, type Jouret en Speltinckx, opgetrokken uit beton en hout. Op de aankoopakte wordt de barak omschreven als een type 'Jouret et demi', nummer 4888, met loods 6x3m en WC.