Bunker Av10

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Av10 is een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent en maakte deel uit van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde. Bunker Av10 was een bunker op de voorste lijn ten oosten van het weerstandsnest Betsberg. De bunker werd opgetrokken tegen en deels in de belt waarop een staakmolen stond, die in 1931 afbrandde. Vandaar dat de bunker gekend is als de ‘molenbunker’.

Bunker Av10

Gijzenzelestraat (Oosterzele)