Gedenkzuil voor de Nieuw-Zeelandse Divisie

Gedenkzuilen, Canadese gedenksite en oorlogsmonument

De gedenkzuil voor de Nieuw-Zeelandse Divisie is beschermd als monument.

Waarden

De gedenkzuil van de Nieuw-Zeelandse Divisie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een gedenkteken bestaande uit een sobere gedenkzuil uit witte natuursteen, die door zijn afmetingen en zijn architecturale vormgeving indrukwekkend is.

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

in casu militair-historische waarde en de historische context:
Als zijnde een gedenkteken dat herinnert aan de bijzonder harde gevechten om Passendale. Het gedenkteken herinnert aan de rol die de Nieuw-Zeelandse Divisie speelde tijdens de Slag bij Broodseinde. Deze slag op 4 oktober 1917 zou voor de geallieerden de meest 'succesvolle' dag van de Derde Slag bij leper worden.
Dat de Nieuw-Zeelanders enkele dagen later, namelijk op 9 en 12 oktober geen enkel objectief konden bereiken maar vooral een nooit gezien aantal doden te betreuren hadden, wordt heel opvallend verzwegen op het gedenkteken. Het geldt dan ook als een typisch voorbeeld van een militair of nationaal gedenkteken, dat vooral wil herdenken in termen van overwinning of roem.

Gedenkzuil voor de Nieuw-Zeelandse divisie

's Graventafelstraat (Zonnebeke)
Gedenkzuil voor de Nieuw-Zeelandse divisie, ter herinnering aan de rol van de divisie tijdens de Slag bij Broodseinde op 4 oktober 1917. Het gedenkteken werd onthuld in 1924.