Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden
Dorpskom van Houtem
definitieve beschermingsbesluiten: 10-09-2001 ID: 3758
Dorpsstraat, Kerkhoek, Sacramentstraat, Schipperiestraat (Veurne)
De dorpskom van Houtem (Veurne) wordt gekenmerkt door de beeldbepalende parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met omringend kerkhof afgezoomd met bomen, de pastorie ten zuiden en een 19de-eeuwse hoeve ten westen.
Dorpsstraat 43 (Veurne)
Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder mank zadeldak (Vlaamse pannen); 19de-eeuwse kern met tweede verdieping en voorgevel uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Baksteenbouw met gebruik van contrasterende siersteen op arduinen plint. Driezijdige erker.
Dorpsstraat 45 (Veurne)
In zijn huidige vorm, dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) links afgewolfd op de hoek; jaarankers 1836. Recente restauratiewerken onder leiding van architect W. Snauwaert (Oostende) met betrekking tot de bedaking.
Kerkhoek 2 (Veurne)
Ten opzichte van de rooilijn uitspringend breedhuis met rechts tuinmuurtje. Vier traveeën + rechts een opkamertravee van één bouwlaag onder mank zadeldak (Vlaamse pannen); vermoedelijk oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw met aanpassingen uit de 19de en 20ste eeuw.
Kerkhoek 5 (Veurne)
Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), gedateerd 1876 door middel van muurankers.
Dorpsstraat 47-53 (Veurne)
Rijhuizen onder zadeldaken (pannen), uit de 19de eeuw, waarbij nummer 53 uitspringt ten opzichte van de rooilijn; gevelaanpassingen uit de 20ste eeuw.
Kerkhoek 1 (Veurne)
Hoekhuis bij de Dorpsstraat, met bakstenen tuinmuurtje links. Dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), met oude kern van 1769 volgens muurankers in linker zijpuntgevel; 19de-eeuwse gevelaanpassingen.
Dorpsstraat 36 (Veurne)
Hoekhuis bij Kerkhoek. Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.
Kerkhoek 7 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, verankerde bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom onverhard erf met vaalt; inplanting ten westen van de kerk. Ten oosten, rest van omwalling.
Kerkhoek (Veurne)
Gotische hallenkerk met zware westtoren naar het typisch kerkschema van de kuststreek, uit de 15de tot 16de eeuw en 1625, met overblijfselen van een romaanse constructie. Restauratiewerken en bouw sacristie in neo-Vlaamse renaissancestijl van L. Viérin. Georiënteerde kerk midden kerkhof met palm- en taxusboompje, afzomende doornhaag en bomen. Gietijzeren hek ten oosten. Calvarie tegen zuidelijke transeptgevel. Eveneens op het kerkhof: oorlogsgedenkteken rechts naast de toegang en Britse en Belgische oorlogsgraven, waaronder voor de Belgische luitenant-generaal Wielemans.
Kerkhoek 4 (Veurne)
Zuidelijk georiënteerd gebouw in regionale Vlaamse-renaissancestijl ten zuiden van de kerk. Met bomen afgezoomde omwalling bewaard ten noorden en ten zuiden; omsluit ook de tuin. Bakstenen toegangsbruggetje ten noorden. Voorheen refugium van de Veurnse Sint-Niklaasabdij. Hoofdkwartier van koning Albert tijdens de eerste wereldoorlog zie opschrift van muurplaat rechts van toegangsbrug.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpskom Houtem [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14215 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.