Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskom Houtem

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Dorpskom van Houtem

Beschrijving

De dorpskom van Houtem (Veurne) is beschermd als dorpsgezicht. De gevels (Dorpsstraat 39, 41) op de grens van de afbakening maken in dit geval geen deel uit van de bescherming.

Waarden

De dorpskom van Houtem is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een gaaf bewaarde dorpskom, waarvan de huidige configuratie grosso modo teruggaat op de 18de-eeuwse situatie zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1777), getypeerd door enerzijds het nagenoeg rechthoekig plein met de centraal gelegen parochiekerk, het omringend kerkhof, het omlopend pad en de kerkomtrek bestaande uit losse bebouwing en open weilanden ten zuidwesten, ten noordwesten en ten noordoosten en, anderzijds getypeerd door een oostelijke uitloper id est de Dorpsstraat met aaneengesloten bebouwing.
De dorpskern bewaart bovendien een vrij gaaf bewaarde, gevarieerde landelijk architectuur met een voornamelijk 19de-eeuws uitzicht. Deze wordt getypeerd door de behouden gevelordonnantie, de streekeigen bouwmaterialen zoals gele baksteenbouw, pannen zadeldaken, het beschilderd houten schrijnwerk onder meer de kozijnconstructies.

Dorpskom Houtem

Dorpsstraat, Kerkhoek, Sacramentstraat, Schipperiestraat (Veurne)
De dorpskom van Houtem (Veurne) wordt gekenmerkt door de beeldbepalende parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met omringend kerkhof afgezoomd met bomen, de pastorie ten zuiden en een 19de-eeuwse hoeve ten westen.

Is de omvattende bescherming van

Dorpsstraat 43 (Veurne)
Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder mank zadeldak (Vlaamse pannen); 19de-eeuwse kern met tweede verdieping en voorgevel uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Baksteenbouw met gebruik van contrasterende siersteen op arduinen plint. Driezijdige erker.

Dorpsstraat 45 (Veurne)
In zijn huidige vorm, dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) links afgewolfd op de hoek; jaarankers 1836. Recente restauratiewerken onder leiding van architect W. Snauwaert (Oostende) met betrekking tot de bedaking.

Kerkhoek 2 (Veurne)
Ten opzichte van de rooilijn uitspringend breedhuis met rechts tuinmuurtje. Vier traveeën + rechts een opkamertravee van één bouwlaag onder mank zadeldak (Vlaamse pannen); vermoedelijk oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw met aanpassingen uit de 19de en 20ste eeuw.

Dorpswoning uit 1876

Kerkhoek 5 (Veurne)
Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), gedateerd 1876 door middel van muurankers.

Dorpswoningen

Dorpsstraat 47-53 (Veurne)
Rijhuizen onder zadeldaken (pannen), uit de 19de eeuw, waarbij nummer 53 uitspringt ten opzichte van de rooilijn; gevelaanpassingen uit de 20ste eeuw.

Hoekhuis met kern uit 1769

Kerkhoek 1 (Veurne)
Hoekhuis bij de Dorpsstraat, met bakstenen tuinmuurtje links. Dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), met oude kern van 1769 volgens muurankers in linker zijpuntgevel; 19de-eeuwse gevelaanpassingen.

Hoekhuis uit tweede helft 19de eeuw

Dorpsstraat 36 (Veurne)
Hoekhuis bij Kerkhoek. Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Kerkhoek 7 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, verankerde bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom onverhard erf met vaalt; inplanting ten westen van de kerk. Ten oosten, rest van omwalling.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Kerkhoek (Veurne)
Gotische hallenkerk met zware westtoren naar het typisch kerkschema van de kuststreek, uit de 15de tot 16de eeuw en 1625, met overblijfselen van een romaanse constructie. Restauratiewerken en bouw sacristie in neo-Vlaamse renaissancestijl van L. Viérin. Georiënteerde kerk midden kerkhof met palm- en taxusboompje, afzomende doornhaag en bomen. Gietijzeren hek ten oosten. Calvarie tegen zuidelijke transeptgevel. Eveneens op het kerkhof: oorlogsgedenkteken rechts naast de toegang en Britse en Belgische oorlogsgraven, waaronder voor de Belgische luitenant-generaal Wielemans.

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met tuin

Kerkhoek 4 (Veurne)
Zuidelijk georiënteerd gebouw in regionale Vlaamse-renaissancestijl ten zuiden van de kerk. Met bomen afgezoomde omwalling bewaard ten noorden en ten zuiden; omsluit ook de tuin. Bakstenen toegangsbruggetje ten noorden. Voorheen refugium van de Veurnse Sint-Niklaasabdij. Hoofdkwartier van koning Albert tijdens de eerste wereldoorlog zie opschrift van muurplaat rechts van toegangsbrug.