Kasteeldomein Verschaffelt

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Gebouwd als buitenverblijf door de Gentse hofbouwkundige Ambroise Verschaffelt. Rechthoekig neoclassicistisch kasteel van 1869 naar ontwerp van architect Theophile Bureau. Oorspronkelijke parkaanleg in landschappelijke stijl naar ontwerp van tuinarchitect Edouard Pynaert-Van Geert, bekroond in 1873 met de eerste prijs van de internationale tuinbouwtentoonstelling te Gent. Vroegere personeelswoning en dienstgebouw, een bakstenen ensemble met eclectische inslag. Links aanleunend koetshuis en stallen, van één bouwlaag en drie traveeën. Ten zuiden van de vijver: grote ijskelder onder een heuvel met paviljoentje.

volkskundige waarde

Kasteelstraat 3-7, 10 (Oosterzele)

Is de omvattende vaststelling van

Kasteelstraat 7 (Oosterzele)
Oorspronkelijk twee huisjes, circa 1870 samengevoegd tot één huis afhangend van het Kasteel Verschaffelt en in 1912 aangepast in eclectische stijl. Alleenstaande landelijke woning met jaarsteen Anno 1912.

Kasteel Verschaffelt

Kasteelstraat 3-5, 10 (Oosterzele)