Neoclassicistisch herenhuis

Herenhuizen, burgerhuizen, winkelgalerij James Ensor en hotel

De bescherming als monument omvat het voormalig neoclassicistisch herenhuis.

Het voormalig herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde een te Oostende zeldzaam geworden voorbeeld van een neoclassicistisch herenhuis van 1887 met verzorgde opstand, dat bovendien onder meer zijn keizerstrap en drie marmeren schouwmantels bewaard. Het is representatief voor de nieuwe architecturale invulling van de oude binnenstad na de opheffing van de vesting Oostende in 1865 en weerspiegelt de hoogconjunctuur welke Oostende als koninklijke en mondaine badstad kende.

sociaal-culturele waarde

als zijnde relevant voor de levensstijl van de beter gesitueerde 19de-eeuwse burgerij, hier in het bijzonder te Oostende.

Kapellestraat 95 (Oostende)
Voormalig herenhuis in neoclassicistische stijl, boven de deur gedateerd 1887, gebouwd in opdracht van brouwer Ed. Jean. Dubbelhuis met drie bouwlagen en zeven traveeën onder zadeldak, met een gecementeerde lijstgevel met verwerking van arduin.