Pastorie en parochiezaal Sint-Amandus en Heilig Hartparochie

Besluiten

Parochiekerk Sint-Amandus en Heilig Hart met omringend kerkhof en kerkhofmuur, pastorie, parochiezaal, tuinmuur en kasseiweg

Beschrijving

De laat 19de-eeuwse neogotische pastorie en parochiezaal met tuinmuur te Spiere, zijn beschermd als monument.

Waarden

De pastorie, parochiezaal en tuinmuur van 1893 naar ontwerp van J. Carette zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

De pastorie en parochiezaal vormen samen met de kerk van oudsher een herkenningspunt in het sociale en bouwkundige leven van de dorpsgemeenschap.
De behouden relatie tussen pastorie en parochiezaal vormt een zeldzaam voorbeeld van het sociale leven in de parochie.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een representatief en gaaf bewaard voorbeeld van een eind 19de-eeuwse pastorie opgetrokken in de voor pastorieën typische neogotische stijl. De pastorie heeft een typische dubbelhuisplattegrond waarbij de trap centraal in het huis staat en dwars op de gang staat ingeplant.
Als zijnde een typische Vlaamse dorpspastorie met decoratief uitgewerkt bakstenen parement geritmeerd door de spitsboognissen met maaswerk.
Als zijnde een ontwerp van 1893 van de Kortrijkse architect Jules Carette, die tal van West-Vlaamse pastorieën en kerken ontwierp. Hij maakt overwegend gebruik van de neogotische vormentaal.
Het gecementeerd bakstenen muurtje met ijzeren hekwerk als horend bij de pastorie en deel uitmakend van het ontwerp.
De vrij gaaf bewaarde parochiezaal als deel uitmakend van de site. De eenvoudige architecturale uitwerking van het parement sluit aan bij de rijkere vormentaal van de pastorie.

Robecijnplein 17 (Spiere-Helkijn)
Typische laat 19de-eeuwse neogotische pastorie van 1893 naar ontwerp van de Kortrijkse architect Jules Carette. Dieper in gelegen woning, aan de straat afgezet door laag bakstenen gecementeerd muurtje met ijzeren hek. De spijlen lopen uit op een golfmotief. Ten oosten van de pastorie, parochiezaal. Dwars op de straat ingeplant bakstenen volume van één bouwlaag onder pannen zadeldak.