Beschermd monument

Pastorie en parochiezaal Sint-Amandus en Heilig Hartparochie

Beschermd monument van 07-02-2011 tot heden

ID: 14226   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14226

Beschrijving

De laat 19de-eeuwse neogotische pastorie en parochiezaal met tuinmuur te Spiere, zijn beschermd als monument.Waarden

De pastorie, parochiezaal en tuinmuur van 1893 naar ontwerp van J. Carette zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een representatief en gaaf bewaard voorbeeld van een eind 19de-eeuwse pastorie opgetrokken in de voor pastorieën typische neogotische stijl. De pastorie heeft een typische dubbelhuisplattegrond waarbij de trap centraal in het huis staat en dwars op de gang staat ingeplant.
Als zijnde een typische Vlaamse dorpspastorie met decoratief uitgewerkt bakstenen parement geritmeerd door de spitsboognissen met maaswerk.
Als zijnde een ontwerp van 1893 van de Kortrijkse architect Jules Carette, die tal van West-Vlaamse pastorieën en kerken ontwierp. Hij maakt overwegend gebruik van de neogotische vormentaal.
Het gecementeerd bakstenen muurtje met ijzeren hekwerk als horend bij de pastorie en deel uitmakend van het ontwerp.
De vrij gaaf bewaarde parochiezaal als deel uitmakend van de site. De eenvoudige architecturale uitwerking van het parement sluit aan bij de rijkere vormentaal van de pastorie.

sociaal-culturele waarde

De pastorie en parochiezaal vormen samen met de kerk van oudsher een herkenningspunt in het sociale en bouwkundige leven van de dorpsgemeenschap.
De behouden relatie tussen pastorie en parochiezaal vormt een zeldzaam voorbeeld van het sociale leven in de parochie.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Pastorie en parochiezaal Sint-Amandus en Heilig Hartparochie

Robecijnplein 17 (Spiere-Helkijn)
Robecijnplein nr. 17. Typische laat 19de-eeuwse neogotische pastorie van 1893 naar ontwerp van de Kortrijkse architect J. Carette. Dieper in gelegen woning, aan de straat afgezet door laag bakstenen gecementeerd muurtje met ijzeren hek. Vrijstaand dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. Verankerde (sierankers) baksteenbouw op plint van bossage. Aflijnende dub