Dorpskom Ename

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

De dorpskom van Ename ontwikkelde zich als zuidoostelijke uitbreiding van de vroegmiddeleeuwse handelsnederzetting met haven en door toedoen van de latere abdij.

ruimtelijk-structurerende waarde

Dorpskom Ename

Abdijsteeg, Abdijstraat, Beaucarnestraat, Enameplein, Lijnwaadmarkt, Lotharingenstraat, Martijn van Torhoutstraat, Paardemarktstraat, Sint-Laurentiusstraat, Sint-Salvatorsstraat, Wallestraat, Zwijndries (Oudenaarde)

Is de omvattende vaststelling van

Arbeiderswoning

Abdijsteeg 4 (Oudenaarde)
Arbeiderswoning van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw; links palend aan de druivenserre van het Huis Beaucarne.

Arbeiderswoning

Abdijsteeg 1-2 (Oudenaarde)
Ondiepe gewitte bakstenen arbeiderswoning van twee bouwlagen en vier traveeën, onder zadeldak, uit de 19de eeuw. Gesloten straatgevel enkel voorzien van rechthoekige deuropening met sporen links van een gedichte boog.

Abdijstraat 36 (Oudenaarde)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met art-decogetinte voorgevel van circa 1930. Voortuintje met laag ijzeren hek aan gemetste pijlers en omheining met ijzeren leuningen op gemetste basis.

Abdijstraat 33 (Oudenaarde)
Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw, met oudere kern minstens uit laat-18de eeuw. Beraapte lijstgevel op hardstenen plint. Tussen de twee voorste bovenkamers bewaarde gepolychromeerde huiskapel.

Abdijstraat 15 (Oudenaarde)
Dubbelhuis van twee bouwlagen en zes traveeën onder zadeldak met midden 19de-eeuwse voorgevel waarachter nu voornamelijk een recente nieuwbouw schuilgaat.

Abdijstraat 13 (Oudenaarde)
19de-eeuws burgerhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met beperkte interieurelementen wijzend op de in oorsprong oudere kern van twee samengevoegde woningen. Ingekorte kwartronde serre achterin de tuin. Rechts kleine zijdelingse aanbouw met vroegere paardenstal.

Café Au repos des voyageurs

Paardemarktstraat 35 (Oudenaarde)
Dorpswoning van anderhalve bouwlaag en zes traveeën waarvan de derde een afgeschuinde hoektravee vormt, onder pannen zadeldaken. Geelgeschilderde gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen op plint in imitatie-rustica en voorzien van jaarankers 1899 verwijzend naar het bouwjaar.

Paardemarktstraat 59 (Oudenaarde)
Dorpswoning van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, uit begin 20ste eeuw. Verankerde en licht grijsgeschilderde bakstenen lijstgevel met segmentboogvormige muuropeningen.

Paardemarktstraat 24 (Oudenaarde)
Rijhuis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, vroeger een geheel vormend met een bijgebouw van de voormalige hoeve Wallestraat nummer 161; in kern mogelijk uit de 18de eeuw, doch daarvan afgesplitst en omgevormd tot woning in de tweede helft van de 19de eeuw.

Abdijstraat 38 (Oudenaarde)
Dubbelhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag, onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en grijsgeschilderde lijstgevel op donkergrijze plint en met rondboogvormige muuropeningen. Gewitte bakstenen achtergevel met haakse aanbouwen.

Ensemble van twee burgerhuizen

Abdijstraat 32-34 (Oudenaarde)
Huis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder zadeldak, deels opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw met aanpassingen uit uit de eerste helft van de 19de eeuw en wijzigingen uit de eerste helft van de 20ste eeuw, onder meer gevelcementering en verbouwing van twee traveeën tot winkelpui.

Herberg Het Stadhuis

Martijn van Torhoutstraat 184-186 (Oudenaarde)
Voormalig café en vroeger gemeentehuis, vermeld in 1789. Zou opgericht zijn op de plaats waar voorheen de vierschaar gevestigd was. Breedhuis van aanvankelijk negen traveeën en één bouwlaag, heden twee rijhuizen van respectievelijk vijf en twee traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat), waarschijnlijk uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Herenhuis in rococostijl

Abdijstraat 17-19 (Oudenaarde)
Herenhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën uit de eerste helft of midden 18de eeuw; gesplitst in een woning van vier traveeën met pannen zadeldak en een woning van drie traveeën met leien zadeldak. Koetspoort in rechter travee gevat in golvende gebogen omlijsting met opvallende schelpvormige sluitsteen tussen festoenen onder een gebogen kroonlijst.

Hofstede en herberg de Swane

Wallestraat 161 (Oudenaarde)
Voormalige hofstede en herberg, reeds vermeld in 1538 en voorkomend op de kaart van J. Bale van 1661-63. Vroeger grotere hoeve van het semigesloten type, in de tweede helft van de 19de eeuw gereduceerd tot een L-vormig gebouwencomplex. Lange boerenwoning van zes traveeën onder hoog pannen zadeldak, heden met 19de-eeuws uitzicht doch oudere kern.

Klooster van de zusters van barmhartigheid

Martijn van Torhoutstraat 190-194 (Oudenaarde)
In 1889 betrokken zusters van barmhartigheid, afkomstig van het moederhuis van de congregatie te Ronse, het herenhuis (nummer 190) geschonken door de juffrouwen Schautheer en richtten er een klooster met school in. In de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw werden nieuwe schoolgebouwen opgericht ter vervanging van de verworven beluikhuizen en landgebouwen op de rechtse aanpalende percelen (nummers 192-194). Toevoeging van nieuwe schoolgebouwen achter de bestaande in 1993-94 naar ontwerp van architectenbureau Merchie-Delobelle.

Pastorie Sint-Laurentiusparochie met tuin

Enameplein 18 (Oudenaarde)
Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, in oorsprong mogelijk opklimmend tot eind 17de eeuw; volgens E. Beaucarne door Charles de Colins d'Heetvelde, abt van de Sint-Salvatorsabdij herbouwd en verhoogd met een verdieping, wellicht in 1768. Huidige pastorie zijdelings palend aan de straat en met omhaagd voortuintje vooruitspringend op het kerkhof. Achterliggende beboomde pastorietuin aan Enameplein afgesloten door gewitte bakstenen muur.

Twee arbeiderswoningen

Sint-Laurentiusstraat 1-3 (Oudenaarde)
Twee gelijkaardige aaneenpalende bakstenen arbeiderswoningen van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.