Beschermd monument

Kasseiweg Jacquetbosstraat

Beschermd monument van tot heden

ID
14230
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14230

Besluiten

Parochiekerk Sint-Amandus en Heilig Hart met omringend kerkhof en kerkhofmuur, pastorie, parochiezaal, tuinmuur en kasseiweg
definitieve beschermingsbesluiten: 07-02-2011  ID: 4792

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De kasseiweg tussen het kruispunt met de J. Lefebvrelaan en de Pijpestraat te Spiere, is beschermd als monument.



Waarden

De kasseiweg tussen de Pijpestraat en het kruispunt met de J. Lefebvrelaan is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een weg die door het rustieke materiaalgebruik en de gave landschappelijke omgeving met sterk ruraal karakter (historisch open akkerareaal, begrensd door kasteelgoederen met parkkarakter en opgaande bomenrijen) een hoge artistieke, in casu esthetische, waarde bezit die weinig of niet verstoord is door contextvreemde elementen.

historische waarde

Als zijnde een segment uit een oude handelswegverbinding tussen twee naburige dorpskernen in een (taal)grensregio (Spiere en Dottenijs), waarvan de handelsfunctie is vervallen ingevolge de aanleg - begin 20'te eeuw - van een parallel steenwegtracé.

wetenschappelijke waarde

Als zijnde een kasseiweg die getuigt van een typische, vakbekwame en technische uitwerking met een tonrond profiel en een geëigende kantopsluiting, als resultaat van een belangrijke evolutie in de wegenbouw vanaf de 18de eeuw, met een waterdoorlatend wegconcept met typerend gebruik van kasseien uit porfiersteen in een rechthoekig formaat (halfsteens legverband met opstop van langwerpige kasseien of zogenaamde boutissen) en opsluiting met hoge veldborduren uit blauwe hardsteen.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Kasseiweg Jacquetbosstraat

Jacquetbosstraat (Spiere-Helkijn)
De Jacquetbosstraat is tussen het kruispunt met de J. Lefebvrelaan en de Pijpestraat over een lengte van ongeveer 715 meter verhard met porfierkasseien en moet minstens gesitueerd worden in de tweede helft van de 19de eeuw.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.