Stadskern Oudenaarde

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

De oude stadskern situeert zich grosso modo binnen de laatmiddeleeuwse omwalling zoals deze is weergegeven op het stadsplan door J. Van Deventer omstreeks 1550 en het panorama volgens Sanderus omstreeks 1640. In grote lijnen stemt het gebied ook overeen met het reliëfplan van Oudenaarde uit 1747.

Achter de Wacht, Achterburg, Baarstraat, Baarzak A, Baarzak B, Bekstraat, Beverestraat, Broodstraat, Burg, Burgschelde, De Ham, Devosstraat, Einestraat, Generaal Pershingstraat, Gentiel Antheunisplein, Gevaertsdreef, Gobelinstraat, Grachtschelde, Hofstraat, Hoogstraat, Jacob Lacopsstraat, Jan Jozef Raepsaetplein, Jezuietenplein, Kapucijnengang, Kasteelstraat, Kattestraat, Koekop, Koningsstraat, Krekelput, Lappersfort, Louise Mariekaai, Maagdendale, Margaretha Van Parmastraat, Markt, Marlboroughlaan, Matthijs Casteleinstraat, Meerspoort, Meinaert, Minderbroedersstraat, Nederstraat, Neringstraat, Pamelekerkplein, Pompstraat, Refugestraat, Remparden, Sint-Walburgastraat, Smallendam, Stationsstraat, Tacambaroplein, Tussenbruggen, Tussenmuren, Verdurestraat, Ververijstraat, Voorburg, Woeker, Zakske (Oudenaarde)

Is de omvattende vaststelling van

Begijnhof

Achterburg 1 (Oudenaarde)
Een eerste begijnhof, ondergebracht in een "huis de Cluys" achter het kerkhof van Oudenaarde en de Sint-Walburgakerk, werd opgericht in 1367. De begijnen stonden in 1449 hun goederen af aan de Dames van het hospitaal en bekwamen in ruil enkele huizen in de "Borch".

Beverestraat 50 (Oudenaarde)
Imposant burgerhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in kern twee 19de-eeuwse huizen en circa 1910 samengevoegd. Behouden oorspronkelijk bepleisterde en geschilderde bovenverdieping en aflijnend hoofdgestel met houten kroon- en tandlijst op uitgelengde consoles.

Stationsstraat 35 (Oudenaarde)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, volgens bouwvergunning van 1891 naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert.

Stationsstraat 27, 27A (Oudenaarde)
Onderkelderd rijhuis van bak- en hardsteen, vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Stationsstraat 19 (Oudenaarde)
Bakstenen gebouw van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder laag zadeldak, van 1897.

Stationsstraat 6 (Oudenaarde)
Neo-Vlaamserenaissance-getint burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudomansardeda met houten dakkapel, van 1908, naar ontwerp van architect J. Colpaert.

Stationsstraat 1 (Oudenaarde)
Burgerhuis van oorspronkelijk vijf traveeën en twee bouwlagen met getrapte dakvensters, volgens bouwvergunning van 1889, in de loop van de 20ste eeuw verhoogd met één bouwlaag onder verhoogd mank zadeldak. Eclectische baksteenarchitectuur verrijkt met arduinen banden, cordons en diamantkoppen.

Bergstraat 1-3 (Oudenaarde)
Huis opgetrokken uit bak- en zandsteen in het tweede kwart van de 17de eeuw. Roodgeschilderde in- en uitgezwenkte gevel van drie traveeën en twee bouwlagen met enkelhuisopstand en afgedekt door zadeldaken. Links aanbouwsel van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, bij restauratie aangepast op dezelfde wijze als de aanleunende topgevel.

Achter de Wacht 22 (Oudenaarde)
Rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen in neogotisch getinte stijl, vermoedelijk uit begin 20ste eeuw. Bakstenen gevel gemarkeerd door trapgevel van twee traveeën in verdiept veld met aflijnende baksteenfriezen en sierankers. Rechts aangebouwd dienstgebouw met puntgevel en inrijpoort.

Stationsstraat 29 (Oudenaarde)
Onderkelderd enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met links puntgevel, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Stationsstraat 17 (Oudenaarde)
Burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met twee houten dakkapellen en bakstenen dakvenster rechts, volgens bouwvergunning en in de top gedateerd 1897.

Burgerhuis van 1887

Stationsstraat 21 (Oudenaarde)
Onderkelderd neotraditioneel bak- en hardstenen rijhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met bekronende topgevel boven het linker zijrisaliet en een getrapt dakvenster rechts; Anno 1887 boven de koetspoort.

Café 't Roosje

Bergstraat 13 (Oudenaarde)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder aangepast zadeldak, uit de 17de eeuw. Verankerde bak- en zandsteenbouw met aangepaste tuitgevel met overkragende bovenverdieping op korfbogen rustend op vernieuwde voluutconsoles.

Café De Werkmanslust

Gevaertsdreef 29 (Oudenaarde)
Gemarkeerd hoekpand met de Hofstraat met vierzijdig uitgebouwde hoekerker ondersteund door een arduinen zuil in de toegangsportiek.

Café Figaro in nieuwe zakelijkheid

Bergstraat 17 (Oudenaarde)
Opvallend gebouw in nieuwe zakelijkheid gebouwd in 1932 in opdracht van de belendende brouwerij Petre-Devos naar ontwerp van architect X. Allard van 1931. Hoekhuis van twee bouwlagen onder plat dak.

Dokterswoning ontworpen door G. Eysselinck

Gevaertsdreef 6 (Oudenaarde)
Modernistisch rijhuis in internationale stijl, gesigneerd: Eysselinck G./ Arch. Urb. Gent, volgens bouwvergunning van 1935 voor eigenaar dokter Callant. Strakke, gecementeerde gevel met in het gevelvlak gelegen vensters onder plat dak.

Eclectisch burgerhuis

Stationsstraat 10 (Oudenaarde)
Enkelhuis met verhoogde begane grond, drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Parement van witte geglazuurde baksteen met groene banden en arduinen speklagen boven de plint.

Eclectisch herenhuis met tuin en dreef

Achter de Wacht 28 (Oudenaarde)
Alleenstaand herenhuis van twee bouwlagen in eclectische stijl opgetrokken circa 1895 naar ontwerp van architect A. Vossaert. Onderkelderd bakstenen gebouw met verwerking van arduin. Grote tuin in landschapsstijl met boomgaard en moestuin, afgesloten door grote bomenrij en fraai ijzeren hekwerk en bakstenen muur. Achterin de tuin gelegen bakstenen tuinhuisje onder zadeldak met windveren.

Ensemble van arbeiderswoningen

Hofstraat 5-13 (Oudenaarde)
Ensemble van vijf rijhuizen met lijst- en overkragende topgevels, twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder schild- en zadeldaken, uit de jaren 1890, vermoedelijk naar ontwerp van architect A. Vossaert die de hele wijk realiseerde.

Gevaertsdreef 24-40, 44 (Oudenaarde)
Monumentaal ensemble met twee reeksen van vier rijhuizen van twee traveeën in spiegelbeeldschema met twee bouwlagen onder lage zadeldaken, begrensd en gescheiden door drie hoger oplopende diephuizen met trap- en tuitgevelbekroning met neogotische Brugse travee.

Fontein

Gentiel Antheunisplein (Oudenaarde)
Leeuwenfontein van de hand van gebroeders Parmentier, opgericht in 1830 en in 1831 beschouwd als symbool van de Belgische onafhankelijkheid. Oorspronkelijk stond de fontein opgesteld op een pleintje op de kruising van het Jezuitenplein met de Koningsstraat en het Lappersfort. Circa 1970 verwijderd en in 2001 ingehuldigd op haar huidige locatie.

Hoekhuis in art-decostijl

Grachtschelde 5, Tussenbruggen 2 (Oudenaarde)
Bakstenen hoekhuis in art-decostijl uit het interbellum. Oorspronkelijk tweegezinswoning met twee winkels gebouwd naar ontwerp van G. Decordier in 1937. Voorgevel met typische symmetrische gevelindeling met erkers over de bovenverdieping en ronde vensters met glasramen.

Hoekpand

Gevaertsdreef 88 (Oudenaarde)
Gemarkeerd hoekpand, voorheen winkel, met afgeschuinde hoektravee met puntgeveltje op schoorstukken en behouden houten winkelraamomlijsting in de rechter zijgevel.

Mouterij

Meerspoortsteeg 2 (Oudenaarde)
Café-restaurant De Mouterij, enig resterend deel van een brouwerij. Breed en ondiep bakstenen gebouw van zeven traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak, uit de 19de eeuw. Hoge bakstenen gevel, oorspronkelijk gewit op gepikte plint, geritmeerd door rechthoekige traveenissen waarin nagenoeg rechthoekige vensters, oorspronkelijk merendeels blind.

Neoclassicistisch burgerhuis

Stationsstraat 33 (Oudenaarde)
Neoclassicistisch rijhuis met Italianiserende inslag naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert van 1892. Hardstenen parement, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Beverestraat 6 (Oudenaarde)
Neoclassicistisch burgerhuis van van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met imitatievoegen onder de geprofileerde puilijst en aflijnend hoofdgestel met houten kroon- en tandlijst.

Neoclassicistisch herenhuis De Saegher

Stationsstraat 16 (Oudenaarde)
Het herenhuis uit 1875 is één van de eerste gebouwen die opgetrokken werden in de stationswijk die zich ontwikkelde ten noorden van de oude stadskern van Oudenaarde na het dempen van de stadsgrachten in 1859. Architectuurhistorisch is het gebouw een mooi voorbeeld van een neoclassicistisch herenhuis met statisch voorkomen en bewaarde interieurelementen.

Pastorie met school

Achter de Wacht 26 (Oudenaarde)
Voormalige pastorie met school, uit eind 19de eeuw en volgens opschrift in plint naar ontwerp van architect A. Vossaert. Onderkelderd gebouw met bakstenen lijstgevel van vermoedelijk zes traveeën en twee bouwlagen afgedekt door zadeldak. Erachter gelegen schoolgebouw van twee bouwlagen geleed door lisenen en voorzien van getoogde vensters.

Rij arbeiderswoningen

Achterburg 5-11 (Oudenaarde)
Rij arbeiderswoningen met de achterzijde palend aan het begijnhof en daterend uit de 19de eeuw. Rijhuizen van respectievelijk drie, twee, vijf en drie traveeën en twee bouwlagen met zadeldaken.

Gevaertsdreef 3-17, 3B, 7A, 5B (Oudenaarde)
Resterend ensemble van zes woningen, gegroepeerd per twee en loodrecht ingeplant op de straat: tussenliggende koertjes, afgesloten door twee deuren.

Gevaertsdreef 31-77 (Oudenaarde)
Indrukwekkende rij diephuizen geritmeerd door punt-, tuit- en trapgevels, telkens twee traveeën in repeterend schema, met deels reeds aangepaste venstervormen. Rijke variëteit aan siermotieven, ontleend aan textiel zoals blok- en ruitvormen, dambordmotieven, boogfriezen en getrapte lijsten. Beschilderde achterpuntgevels met baksteenmotiefjes, uitziend op de Hofstraat en het Liedtspark.

Rust- en Verpleegtehuis Heilig Hart

Marlboroughlaan 3 (Oudenaarde)
Ziekenhuis opgericht door Dokter De Meulemeester, bewoner van het ertegenover gelegen Huis de Lalaing, kort voor de Eerste Wereldoorlog, onder leiding van zwartzusters. In 1954-55 uitgebreid met twee vleugels. Oudste gebouw in eclectische stijl voornamelijk geïnspireerd op de gotiek. Kleurrijk bakstenen gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.

Sint-Arnoldus' Brouwerij en Brouwerij Petre-Devos

Bergstraat 5, Remparden 1, 1A (Oudenaarde)
Aan de Bergstraat gelegen bakstenen gebouw van drie bouwlagen, gedateerd op gevelsteen 1940. Ten westen op binnenplaats, kantoorgebouwtje naar ontwerp van architect J. Vanderveken van 1936. Voormalige dienstgebouwen en mouttoren aan Remparden. Bakstenen industriegebouwen opgetrokken naar ontwerp van architect J. Vanderveken. De elektriciteitscabine met trapgevel ernaast werd opgericht in 1924.

Textielfabriek

Gobelinstraat 1-3, 6-10, Jacob Lacopsstraat 2, 18-22 (Oudenaarde)
Textielfabriek van weduwe Prosper Gevaert en zonen. Inplanting van drie blokken opgetrokken tussen 1909 en 1911. Volgens vergunning oudste katoenspinnerij en stoommachine van 1909 en oprichting van een ververij en blekerij in 1911; uitbreiding en vernieuwen van de weverij en ververij in 1922.

Twee ensembles van arbeiderswoningen

Gevaertsdreef 50-58, 78-86 (Oudenaarde)
Ensembles van eenvoudige lijstgevels met drie traveeën gescheiden door geblokte pilasters en aflijnende baksteenfriezen onder de houten gootlijst, nummer 78 gemarkeerd door een tuitgevel met bolbekroning en klimmende baksteenfries.

Twee stadswoningen

Beverestraat 25-27 (Oudenaarde)
Enkelhuizen van twee en drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder doorlopend zadeldak, volgens bouwvergunning van 1897.

Villa Buitenhof

Gentiel Antheunisplein 1 (Oudenaarde)
Villa in neo-Lodewijk XV-stijl gebouwd in opdracht van de familie van Gheluwe de Berlaere-Van Cauwenberghe, eigenaars van brouwerij Liefmans, in 1923, na de vernieling van hun huis met brouwerij in Krekelput tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ontwerp van architect A. Massez. Omheinde tuin en ijzeren toegangshek. Bakstenen villa met gebruik van zandsteen voor decoratieve onderdelen en venster- en deuromlijstingen; twee bouwlagen hoog en afgedekt door mansardedak met dakkapellen.

Villa De Varens

Beverestraat 46, Leenvoetweg 17 (Oudenaarde)
Ver achterin gelegen villa in cottagestijl van circa 1900, links met een circa 1910 aangebouwde conciërgewoning palend aan de Leenvoetweg; grote achterliggende tuin met paviljoen en paardenstallen en bakstenen tuinmuur met ijzeren hek tussen vierkante pijlers.

Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Stationsstraat 31 (Oudenaarde)
Opmerkelijk winkelpand in neo-Vlaamserenaissance-stijl, drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, boven de poort gedateerd 1889. Baksteenbouw met rijk gedecoreerde fries onder de houten kroon- en tandlijst op vier uitgewerkte consoles met kariatiden.