Beschermd monument

Neoclassicistische kapel

Beschermd monument van tot heden

ID
14233
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14233

Besluiten

Kapel
definitieve beschermingsbesluiten: 17-07-2012  ID: 5050

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De 19de-eeuwse kapel te Helkijn, is beschermd als monument.



Waarden

De kapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Als zijnde een getuige van het religieuze leven van de gewone mens. Op initiatief van lokale bewoners worden door de eeuwen heen overal in het Vlaamse landschap kleine kapelletjes gebouwd, die een uiting zijn van intense volksdevotie.
Als zijnde een kenmerkend voorbeeld van een wegkapel opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw, als gevolg van het dogma van de onbevlekte ontvangenis, afgekondigd in 1854 door paus Pius IX en het verschijnen van de Onze-Lieve-Vrouw te Lourdes in 1858.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een representatief voorbeeld van een wegkapel, vermoedelijk opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw op privé-initiatief. De kapel was in 1904 in eigendom van de families Hovine-Broucke en Broucke-Rogie.
Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een kapel, opgetrokken in neoclassicistische stijl. Kenmerkend zijn het deels beraapte parement, de bepleisterde pilasters met kapiteel voorzien van tandlijst, de aflijnende kroonlijst en het bekronend bolornament


Aanduiding van

Is de bescherming van

Neoclassicistische kapel

Avelgemstraat (Spiere-Helkijn)
Kapel, vermoedelijk opgericht in de tweede helft van de 19de eeuw. Het bedehuisje werd bijgetekend op het primitief kadasterplan, maar wordt pas in 1904 voor het eerst afgebeeld op een mutatieschets van het kadaster. Neoclassicistisch bedehuis op rechthoekige plattegrond onder kunstleien zadeldak.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.