Dorpskern Volkegem

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

De dorpskern van Volkegem is gesitueerd in een heuvelachtig gebied. Bovenaan de Volkegemberg ligt centraal de bescheiden Sint-Martinuskerk met omhaagd kerkhof.

Dorpskern Volkegem

Bagettestraat, De La Kethulleplein, Rogier van Brakelstraat, Steenbergstraat, Volkegemberg (Oudenaarde)

Is de omvattende vaststelling van

Gemeentehuis van Volkegem

Bagettestraat 6 (Oudenaarde)
Alleenstaande en zijdelings aan de straat palende kleine woning van het type boerenhuis. Enkelhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak, in kern minstens uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Hoeve en herberg De gaaipers

Volkegemberg 70 (Oudenaarde)
Haaks ingeplant dorpshuis met omhaagde voortuin en toegangshek tussen gewitte gemetste vierkante hekpijlers. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, voorheen boerenhuis van anderhalve bouwlaag verhoogd tot twee bouwlagen en aangepast in begin 20ste eeuw. Rechts aansluitende L-vormige lagere vroegere bedrijfsvleugel en bewaarde bakoven onder lessenaarsdak tegen de zijgevel van de haakse vleugel.

Pastorie en zondagsschool met tuin

De La Kethulleplein 4 (Oudenaarde)
Pastorie met voortuintje en diepe, zijdelings aan de zuidkant van het kerkhof grenzende achtertuin. Volgens archiefstukken circa 1774 nieuw opgerichte pastorie, in 1841 vernieuwd en verhoogd met een bovenverdieping. Links aangebouwde voormalige zondagsschool. Onderkelderd gewit bakstenen gebouwtje van één verdieping onder zadeldak, gedateerd 1902. Gevelnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.